"Fokusera på bra hälsa"
Läkare borde fokusera mer på vad som får en patient att må bra.Inte bara fokusera på risker och ohälsa.- Ofta vet patienterna själva vad som är bra för deras hälsa, säger Annika Forssén, docent och distriktsläkare på Porsö vårdcentral i Luleå.
Foto:
"Balansera risktänkandet"
- Det innebär att vi som läkare kanske väcker frågor och oro hos patienter utan att de frågat efter det, säger Annika Forssén, som var en av många föreläsare på Forskning- och utvecklingsdagen, FoU, på Sunderby sjukhus i går.
Hon vill vända på resonemanget och få fler, speciellt läkare, att börja se vad som ger en bra hälsa.
- Vi måste balansera risktänkandet, vi håller på
med mycket som kan mätas.
Mer fokus borde läggas på vad som får patienten att må bra.
Och svaret finns ofta hos patienten själv.
Djupintervjuer
- Människor vet ofta själva vad som gör att de mår bra, det är det vi måste lyfta fram, säger Annika Forssén.
Annika Forssén har djupintervjuat flera äldre kvinnor, födda i början av 1900-talet, om deras hälsa. Det resulterade i en avhandling 1999 "Kvinnors arbetsliv och hälsa", en populärvetenskaplig bok som kom ut 2003 och flera artiklar som publicerats i forskningstidskrifter.
De intervjuade kvinnorna utgör en grupp som inte haft så stor plats i det offentliga rummet, många hade enkla arbeten under sin yrkeskarriär och var de som i stor utsträckning tog hand om hemmet.
Blenda, 83, hade arbetat som köksbiträde, hon hade hjärtflimmer och ledbesvär men berättade i studien om hur viktig kultur, särskilt musiken, var för hennes hälsa.
Humor en hjälp
Hon berättade att: "Jag är nästan, nästan bara frisk. Mina krämpor, det är sånt jag inte bryr mig om. Jag lever ett sånt rikt liv just nu ... Mina operacirklar, oj vad jag njuter av dem".
Kvinnorna, som trots att de var sjuka, hade en mycket klar uppfattning om vad de behövde för att hålla sig friska.
En slutsats i studien blev att humor också har en väldigt stor betydelse för kvinnornas hälsa. Humor i arbetet stärkte deras livskraft, hjälpte dem av koppla av och gav ett tungt lågstatusjobb positiva förtecken. Humor förhindrade även sjukskrivningar.
- Att ha roligt på jobbet är klart underskattat. Det är viktigt att den roliga stämningen bara finns där, i atmosfären, säger Annika Forssén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!