Flyttplanerna oroar - tryckt på flottiljen
Den psykosociala arbetsmiljön på F21 i Luleå har försämrats sedan det blev känt att flygbasbataljonen hotas av flyttning till Linköping.
Han betonar också att riskbedömningar görs inför varje skjut- flyg- och fordonsövning. Han ser därför inget dramatiskt i en riskanalys.
Minskat förtroende
Den visar bland annat att personalens förtroende för försvarsledningen är minskat rejält. Det beror bland annat på att det saknats öppenhet i processen. Dessutom osäkerheten när de nya planerna ska sättas i verket och vilka som berörs.
En åtgärdsplan har arbetats fram för att undvika den oro och de farhågor som finns. Trots det kvarstår oron.
Allas ansvar
- Mer eller mindre hela flottiljen berörs, erkänner Hedström, som medger att det är ett bekymmer att det inte är bestämt när den centraliseringen ska ske.
I mitten på december, eller senast i slutet av januari, ska F 21:s verksamhetsuppdrag vara klart.
- Det finns risk för att anställda har tankarna på fel ställe, säger han om oron.
Enligt Hedström är det viktigt att individen fokuserar på rätt saker. Om minsta oro finns ska man kunna gå till chefen och erkänna problem.
Hedtröm betonar att individen, cheferna, medarbetarna och kamraterna alla har ett ansvar för att minimera risker för att något ska hända. Att anställda som känner sig det minsta ofokuserade ska kunna göra ett annat jobb.
Finns det utrymme för det?
- Vi skapar det, vid behov.
Risken för att medarbetare slutar i förtid är ett annat orosmoln. I så fall skulle kompetensen minska.
- Vi står inför en utmaning. Ju längre vi måste vänta på besked desto större är risken att anställda söker sig till civila jobb.
Redan nu finns det en ökad benägenhet att söka tjänstledigt för att pröva på andra jobb.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!