Flyttförslag nytt hot mot flottiljen

Värnpliktsutbildningen vid F 21 i Luleå är hotad. Enligt ett förslag ska all värnpliktstjänstgöring i flygvapnet centraliseras till Linköping.- Om det blir så är det helt sjukt, säger Ulf Lindgren, officer vid F 21.

Ellinor Helleblad Nymo är en av de cirka 350 värnpliktiga på Norr- bottens flygflottilj, F 21. Enligt ett förslag ska all värnpliktsutbildning i flygvapnet centraliseras till Linköping.FOTO: Kurt Engström

Ellinor Helleblad Nymo är en av de cirka 350 värnpliktiga på Norr- bottens flygflottilj, F 21. Enligt ett förslag ska all värnpliktsutbildning i flygvapnet centraliseras till Linköping.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-09-11 06:00
Varje år utbildas cirka 350 värnpliktiga vid F 21. Enligt ett besparingsförslag ska alltså all värnpliktsutbildning i flygvapnet koncentreras till Kvarn utanför Linköping.
Om förslaget genomförs innebär det en kraftig minskning av verksamheten vid F 21.
Sämre kvalitet
Ulf Lindgren, officer på F 21 och arbetstagarorganisationernas representant i diskussionerna om nya försvarsbeslutet, är mycket kritisk till förslaget som han menar drastiskt skulle försämra utbildningens kvalitet och de värnpliktigas anpassning till de försvarsinsatser som ska fullgöras.
- De värnpliktiga måste finnas där verksamheten är. Det är där de ska tränas runt flygmaskiner och flygplatsen som är deras uppgifter i en insats, säger han.
Enligt Roger Magnergård, presschef för Försvarsmakten, är förslaget bara ett i raden.
- Vi vänder på alla stenar, ser på alla möjligheter. Det här är bara ett av de förslag som finns. Ett annat förslag är att bibehålla verksamheten på samma sätt som i dag, säger han.
Roger Magnergård vill inte ge några prognoser för hur stor sannolikheten är att all värnpliktstjänstgöring flyttas till Linköping.
- Det är omöjligt att säga. Om några månader vet vi mer. Det är ju beroende på de ekonomiska förutsättningarna. I samband med att det nya försvarsbeslutet tas i februari kan vi säga hur det blir, säger han.
Redan drabbad
De nedskärningar som genomförts i försvaret under de senaste åren har redan drabbat värnpliktsutbildningen vid F 21. Vid årsskiftet 2007/2008 bestämdes att kvaliteten på flottiljens värnpliktsutbildning måste sänkas. Bland annat har förbandsövningar skippats och värnpliktiga från F 21 har fullgjort färre antal högvaktstjänstgöringar vid kungliga slottet i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om