Flyttar till Luleå - för att knarka

MER ÖPPENVÅRD. För ett bara några årsedan förändrades missbruket i Luleå. Då slog användandet                     av opiater igenom. Nu har Kate Oskarsson på socialförvaltningen fått många fler unga klienter med tungt missbruk. Nu vill kommunen ändra mot mer öppenvård.

MER ÖPPENVÅRD. För ett bara några årsedan förändrades missbruket i Luleå. Då slog användandet av opiater igenom. Nu har Kate Oskarsson på socialförvaltningen fått många fler unga klienter med tungt missbruk. Nu vill kommunen ändra mot mer öppenvård.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-07-15 10:00

LULEÅ

Tisdag den fjärde september 2012 skiner solen i Luleå. Regnet hänger dock i luften. Hösten är på ingång men sjuåringarna som är på väg till skolan är fortfarande fyllda av förväntningar efter skolstarten några veckor tidigare. Då sätter sig också 23-åriga Stefan i sin bil. I blodet flödar narkotikan och i fickan vilar tre tabletter ångestdämpande Alzoprazolam, eller Xanor som det heter på apoteket.

Stefan får inte köra bil och på Dvärggränd i Gammelstad blir han stannad av polisen. Senast i början av september stoppades han på Midgårdsvägen. Men polisens ingripande rör honom inte mycket. Den 27 oktober stoppas han igen på Tallvägen, påverkad. I januari åtalas Stefan och han döms senare. Det är bara en av 200 domar rörande narkotikabrott förra året. Och för Stefan är det bara en i raden av domar.

Ett par år tidigare, runt 2009, förändrades drogsituationen i Luleå drastiskt. Under bara två år fick socialförvaltningen i Luleå 100 nya "klienter". Anledningen var intåget av opiater i form av morfintabletter, vilka är mycket starkt beroendeframkallande. Kate Oskarsson på socialförvaltningens vuxenenhet har fått ta emot allt fler yngre tunga missbrukare. Tidigare sökte de flesta hjälp i 30-årsåldern. Fram tills dess hade de klarat sig. Idag har de 430 inskrivna missbrukare, många som tagit över direkt från barn- och ungdomssektionen.

– Det har ju kommit Spice och annat. Det röker man som cannabis och ger säkert också jättestora skador, kanske värre än vad vi vet att cannabiset ger. Men det här opiatmissbruket kan man dö av. Och det har ju skett, säger hon.

– Vi har inte i så stor utsträckning, inte som vi stöter på, vitt heroin som man injicerar. Det är mer Malmö, det finns också i Umeå. Här har det varit mer tabletter som oxycontin. Det finns också droger som säljs på nätet och som påminner om detta. Detta börjar många sedan injicera. Det har fört med sig andra problem som att hepatiten har spridit sig.

Det är i kombination med alkohol och andra droger, som Stefans ångestdämpande tabletter, som opiattabletterna blir livsfarliga

– Mixen gör att man får andningsförlamning och bara slutar andas. Preparaten i sig är livsfarliga och leder till dödsfall, säger Kate Oskarsson.

Explosionen av opiatmissbruket i Luleå har spridit sig till Piteå, Boden och Kalix, längs kusten som Kate Oskarsson uttrycker det. Missbruket har på grund av det starka beroendet skapat en oönskad inflyttning till Luleå. Norrbottens unga flyttar till Luleå för att knarka, eftersom det är lättare att få tag på tabletter här.

– Tillgången på droger är bättre här, säger hon.

Många unga inleder sin missbrukar bana runt 14-årsåldern, men yngre personer förekommer. Debuten sker inte lika ofta med alkohol längre, utan genom cannabis eller andra droger och beroendet börjar tidigt.

– Många äldre missbrukare brukar mest alkohol, kanske lite hasch ibland. Men det kan vara så att de har använt tyngre narkotika när man varit yngre. Men det är dyrare och kräver att man är brottsaktiv. Och det slutar man orka vara när man blir äldre, säger Kate Oskarsson.

Trots att många söker hjälp är det svårt att få dem ut missbruket. Kate Oskarsson uppskattar att de lyckas hjälpa mellan 10 och 30 procent. Resten trillar tillbaka igen.

Under våren har Luleå kommun inlett ett försök att fånga upp fler av de unga missbrukarna. Ett sätt är att leda bort dem från socialen genom förstärkt öppenvård. Kate Oskarsson visar på sin dator upp ett organisationsschema där fler går in i en öppen vård.

– Att man måste gå till socialförvaltningen gör att folk inte söker. Om folk slipper gå genom socialförvaltningen direkt så kanske vi når dom tidigare i sitt missbruk. Då kan folk söka själva.

Förvaltningen har också beslutat sig för att dra ner på vårdplatser runt om i landet som visat sig vara både dyra och ineffektiva.

– Det fungerar ofta bra på behandlingshemmen. Problemet är när de kommer hem för då kanske de inte lärt sig hantera vad man ska göra. Istället blir det precis som man gjort tidigare. Det är ett bättre koncept att jobba på hemmaplan, då lär man sig att hantera sitt missbruk där man vistas.

När Stefan dom om skyddstillsyn kommer skriver han på en behandlingsplan. Under sex månader ska han gå en kurs och lära sig lösa konflikter, hantera sitt missbruk och kriminalitet. Fullföljer han inte väntar fängelse. Men inte heller den behandlingen hjälper. I polisens listor dyker namnet upp gång på gång, senast för några veckor sedan i början av juli. Stefan kör fortfarande bil på Luleås gator, narkotikapåverkad och fullproppad med tabletter.

Stefans namn är i artikeln fingerat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om