I början på varje dag står flyktingar som anlänt till Sverige utan någonstans att bo. Migrationsverket får ordna fram boenden under dagen.
– Just nu är situationen nere i syd än mer ansträngd än tidigare. Det gör att vi måste skaffa fram absolut alla boenden vi bara kan hitta, säger Håkan Hansi.
Under natten till i går kom 1700 personer till Sverige. Under den senaste veckan fler än 9000. I till exempel Malmö är läget svårt, och det innebär att län som Norrbotten behöver hjälpa till med boenden.
– Vi har haft en hög inströmning under flera år och nu kommer vi in i en absolut extrem situation, säger Håkan Hansi.
I mitten av oktober var 5100 asylsökande inskrivna hos Migrationsverket i Norrbotten. I går var den siffran 6125, nytt rekord. Flera nya boenden är på väg – vilket innebär att siffran kommer att öka.
Innan flyktingkrisen kunde asylsökande få stöd och handledning för att hitta rätt i det svenska samhället, men de resurserna finns inte längre.
– I dag så inkvarterar vi. Det system vi byggt ut är överkört. Vi tar inte emot efter den planering vi hade tidigare, säger Håkan Hansi.
Boden och Kiruna är de kommuner som har flest asylsökande. Men det beror på att de sedan tidigare är mottagningsorter, där Migrationsverket har många boenden. Det är inte där de nya asylsökandena hamnar.
– Vi har utökat i Överkalix, Haparanda, Morjärv, Töre, Pajala, Övertorneå, säger Håkan Hansi.
I normala fall går Migrationsverket ut med information om nya boenden i god tid, och har en dialog med kommuner och medborgare.
– Det klarar vi inte i dag, säger Håkan Hansi.
Han uppger att han har förståelse för att vissa kommuner blir pressade, men Migrationsverket tvingas skriva kontrakt med nya boenden för att ge tak över huvudet åt flyktingar, även om kommunerna är emot.
– Jag är full av beundran för Sverige, Norrbotten och kommunerna. Vi har genomfört någonting under de senaste två månaderna som ingen kunde ens föreställa sig. Hittills har vi klarat det, säger Håkan Hansi.
Ett nytt problem för Migrationsverket är att flera försäkringsbolag inte vill försäkra asylboenden. Problemet har uppstått efter den senaste tidens bränder på flyktingboenden, och har fått till följd att Migrationsverket gått miste om hundratals boenden i Sverige, enligt myndigheten.
– Det här är mycket bekymmersamt, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.