Sent på lördagskvällen kom ett 30-tal flyktingar, de flesta från Irak, tillbaka till Luleå. Ett antal med buss men några med taxi. För hjälparbetare som mötte upp dem uppgav de att de skrämts av den finska demonstrationen som skedde under lördagen, då flera hundra bildade en kedja för att hindra fler flyktingar från att gå över gränsen.
Lena Edenbrink var en av hjälparbetarna som var på plats när flyktingarna kom till Luleå strax efter tio på lördagskvällen.
– De flesta ville då tillbaka till Stockholm. Fem fick åka till Boden för att söka asyl där, säger hon.
På kort tid ordnade hjälparbetarna fram övernattningsplatser på i medborgarhuset Blackis i Svartöstan.
– Vi ringde ihop folk som körde dit dem, säger Lena Edenbrink.
Under söndagen kom Migrationsverket ut till Blackis för att informera om sina nya rutiner. Eftersom verkets asylmottagning i Gävle och Härnösand är så överbelastad kommer även Boden att tillfälligt ta emot asylsökande. Flera av flyktingarna beslutade sig då för att stanna i länet och söka asyl i Boden.
Samtidigt höjs röster bland hjälparbetarna att Luleå kommun snart måste gå in och ta ett större ansvar vid händelser som denna.
– Det här har pågått i tre veckor nu. Vi får beordra folk att åka hem och vila så att de ska orka med. De flesta har vanliga jobb också, säger Lena Edenbrink.
Lars Sandström från arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun var med och tog emot flyktingarna under lördagskvällen.
– De frivilliga gör ett fantastiskt jobb här. Vi på kommunen har en beredskap som vi diskuterat i veckan, men då ska det röra sig om fler än 30, säger han.
Enligt Lars Sandström har kommunen satt gränsen för en insatts vid mellan 300 och 400 flyktingar.
– Det är klart att vi kan gå in vid 50 eller 100 också. Vi har ett ansvar för utsatta människor som finns inom kommungränsen, säger han.
– Man vill inte heller ta ifrån bort den frivilliga insatsen. Den betyder mycket.
Samtidigt fortsatte strömmen av flyktingar mot finska gränsen att fortsätta under söndagen. Inget tyder just nu på att fler kommer återvända och söka asyl i Sverige.
– Det är häftigt att vara med om det här. Luleå levererar när det verkligen gäller, säger Lena Edenbrink.
– Det är ganska maffigt att se hur de fungerar.