I Pajala fick de asylsökande äta hos ett lokalt restaurangföretag fram till mitten av mars. Då övergick bolagen som driver asylboendena till portionsförpackad mat, lagad i Ånäset i Västerbotten.
– Jag har anställt åtta personer i Pajala som jobbar med maten, säger Lars-Erik Holmbom, vd för Norrlands guldklimp AB, vd för ett av boendena i kommunen.
Migrationsverket, som upphandlat boendena, har inga synpunkter på hur mathållningen ska organiseras. Det enda kravet är att maten håller god kvalitet och svarar mot de särskilda önskemål som människor från olika kulturer har, exempelvis om vilka råvaror som kan användas.
Norrlands Guldklimp AB driver också ett asylboende i Vuollerim i före detta Highland hotels lokaler. Maten till de asylsökande lagas på plats.
Men det före detta hotellköket håller inte måttet. Vid flera inspektioner har Jokkmokks kommun konstaterat brister när det gäller rengöring och underhåll. Trots flera påpekanden kvarstår vissa brister och kommunen har nu anmält Norrlands guldklimp AB för misstänkt brott mot livsmedelslagen.
Företaget överväger att trappa ned matlagningen i Vuollerim och servera färdiglagad mat från Ånäset i stället.
– Det handlar om lönsamhet, det kostar att ha en kock, ström kostar, man måste vara realist, säger Lars-Erik Holmbom.
Han säger att det finns funderingar på att flytta matlagningen från Ånäset till Norrbotten för att få kortare transporter.
– Migrationsverket ska förlänga avtalsperioderna för boendena. Fram tills nu har vi haft tremånadersavtal, får vi längre anbud, kanske ett år, då finns det chans att vi flyttar upp matproduktionen, säger Lars-Erik Holmbom.
– Det är bättre att maten kommer från närmare håll, säger han.
Bert Karlssons bolag Jokarjo AB driver flyktingboenden på många platser runt om i Sverige, bland annat i Haparanda.
Flyktingarna som bor där får mat från Lidköping.
– Vi levererar mat från vårt centralkök till Cape East för det finns inget kök där, säger Bert Karlsson.
Frukosten köps in av lokala leverantörer.
Borde ni inte gynna det lokala näringslivet och köpa all mat av företagare i närområdet?
– Vi har undersökt om det skulle gå. Men de kan inte leverera till de priser och den kvalitet som vi själva gör. De kommer inte ner i pris helt enkelt, säger Bert Karlsson.