Flykten från landstinget

Hittills har nästan 12 000 norrbottningar gjort ett aktivt vårdval och valt en privat vårdcentral i stället för en i landstingets regi.- Visst är det oroande, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Ljuba Löfgren, Luleå.FOTO: Bengt-Åke Persson

Ljuba Löfgren, Luleå.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-10-13 06:00

Vid årsskiftet infördes Vårdval Norrbotten (se faktaruta) som innebär att norrbottningarna fritt kan välja vårdcentral och att privata vårdgivare får driva vårdcentral. En vårdpeng följer patientens val, oavsett om patienten väljer landstingets vårdcentral eller en vårdcentral som drivs i privat regi. Hittills har tre vårdcentraler (förutom landstingets 32 egna vårdcentraler) godkänts. De tre privatägda vårdcentralerna i länet är Vårdcentralen Hermelinen i Luleå samt Vårdcentralen Björnen (även den ägd av Hermelinen) och Cederkliniken i Piteå. Hermelinen har också inne en ansökan om att öppna en vårdcentral i samma lokaler som nuvarande Läkarmottagningen Åkerbäret i Boden.
Enligt de regler som tillämpas tillhör man den landstingsdrivna vårdcentral som ligger närmast bostaden så länge man inte gör ett aktivt vårdval. Enligt måndagens dagsaktuella siffror har 11 855 norrbottningar gjort ett aktivt vårdval och valt en av de privata vårdcentralerna.
Hermelinen leder
Flest patienter har Vårdcentralen Hermelinen fått: 6 473 stycken. Cederkliniken i Piteå har fått 2 792 patienter. Vårdcentralen Björnen i Piteå har fått 2 590 patienter. Anmärkningsvärt är att de båda privata vårdcentralerna i Piteå har fått sammanlagt 277 patienter från grannkommunen Älvsbyn (266 har gått till Björnen och 17 till Cederkliniken).
Kent Ögren är oroad över utvecklingen - men han menar att det kunde vara värre.
- Vi hade räknat med att uppemot 20 000 kunde byta vårdcentral och så illa är det ju inte, säger han.
Riskerar landstinget att tvingas stänga några vårdcentraler på grund av det här?
- De gör ett jättejobb i det tysta ute på vårdcentralerna. Vikariat tillsätts inte och tjänster vakanshålls för att kompensera för de minskade intäkterna. Förhoppningsvis ska ingen vårdcentral behöva stängas.
Vad gör landstinget för att få tillbaka patienterna?
- Ja, vi tänker inte lägga oss ned och bara ge upp kampen. Vi jobbar mycket med olika projekt för att utveckla vår verksamhet och bli attraktivare.
Tror du att det kommer att bli ännu fler privata vårdcentraler i Norrbotten?
- Att det skulle bli etableringar i Luleå, Piteå och Boden var väntat. Jag hade nog även väntat mig att det skulle bli etableringar i Haparanda och Kiruna. Men i Arjeplog med lite mer än 3 000 invånare blir det inga privata vårdcentraler. Det finns helt enkelt inga pengar att tjäna, säger Kent Ögren.
FAKTA Så många har bytt
Juhani Jämsä, 58,
pensionär, Luleå:

- Ja, jag har valt Hermelinen. På Hertsöns vårdcentral fick jag bara träffa nya stafettläkare varje gång och berätta samma historia om och om igen. Förhoppningsvis kommer jag att få träffa samma läkare hela tiden på Hermelinen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om