Flykten från fukten

Flera lokaler vid Luleå tekniska universitet har drabbats av fuktskador. 50 personer har tvingats utrymma sina arbetsrum och nu inväntar man besked från Akademiska hus.- Det är åt helvete att vi har lokaler vi inte kan vistasi, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör.

Fastighetsägaren, Akademiska hus, har brutit upp två rum för att hitta orsaken till problemen. Nu väntar man på provsvaren.Foto: kurt engström

Fastighetsägaren, Akademiska hus, har brutit upp två rum för att hitta orsaken till problemen. Nu väntar man på provsvaren.Foto: kurt engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2012-03-05 18:03

Det är två korridorer som drabbats, D 800 och D 900, där totalt 50 personer har sina arbetsrum. Personer i några av rummen har haft besvär med luftvägar, huvudvärk och snuva, något som kan bero på fuktskadorna.

Om det bara rör sig om de rum där anställda fått symptom eller om hela korridorerna är drabbade vet varken fastighetsägaren eller universitetet i dag.

Började i höstas
Enligt Sarbäck berörs universitetet dels ur hälsoperspektiv, dels verksamhetsmässigt perspektiv.

-Det ska ju vara en självklarhet att personalen inte ska drabbas av sjukdom av att visas i lokalerna under arbetstid. Ombyggnationer får vi ta pö om pö, men vi har ingenstans att placera nyrekryterade, säger han.

Stor koncern
Beslutet om att utrymma lokalerna togs för 14 dagar sedan, men problemen uppstod redan i höstas.

Sarbäck är inte imponerad av Akademiska hus förmåga att hantera frågan.

-Det är ju en jättestor fastighetskoncern, jag förväntar mig mer av dem. De ska ha kompetens att hantera den här typen av problem. Det är inte vi som äger fastigheten, det är inte vi som ska vidta åtgärder.

Många har blivit lidande av evakueringen som både varit tidskrävande och fordrat personalens fulla fokusering.

- Det är ett störningsmoment för alla inblandade personer, hela organisationer, när man hanterar den här typen av frågor i stället för det man egentligen ska, säger Sarbäck.

Provsvar om 14 dagar
Enligt David Carlsson, regiondirektör på Akademiska hus norr, är frågan högt prioriterad och något man ser allvarligt på.

- Vi fick två avvikelser på de första mätningarna som gjordes. Då bröt vi upp två rum helt för att se om vi kunde hitta någon orsak, men det gjorde vi inte. Så då tog vi ytterligare prover, säger han.

Provsvaren från andra provtagningen väntas om ungefär 14 dagar.

- Ingen tid går till spillo, men allt går inte att köra parallellt när man inte vet vad man ska leta efter. Vi väljer de dyraste analyserna för att få svar så fort som möjligt, säger David Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om