Redan som barn lockades Lina Labba av helikoptrar. De betydde sommar och fjäll, frihet och renskötsel.
– Min familj har stuga i Staloluokta och varje sommarlov var det helikopter upp dit som gällde.
I fjol lämnade hon familjen och uppväxten i Jokkmokk för att gå mot sitt yrkesmål.
– Jag kom in här på flygmekanikerutbildningen i Luleå och har valt inriktning helikopter.
För det första vill hon bli mekaniker vilket hon blir efter avslutad gymnasial linje. Sedan väntar yrkeshögskolan till flygtekniker som ligger vägg i vägg med lokalerna hon nu studerar i.
– Och som ett sista led utbilda mig till pilot och få köra helikopter. Det vore fantastiskt.
Hon visar vant med en tång på den röda helikoptern av märket Agusta Bell 204 hur trådlåsning går till inne i motorn, sedan står lödning på schemat. Intill henne vid lödarbänken sitter tre andra tjejer.
– En till tjej från Jokkmokk går också här och vi har dessutom lägenheterna bara fem minuter från varann på Örnäset. Så vi umgås mycket.
För de som inte har lägenhet själva, som Lina och vännen, har skolan boenden att erbjuda på Bergnäset. Ungefär 60 procent av eleverna på gymnasieutbildningen kommer nämligen från andra orter än Luleå. Det är riksintag som gäller.
– Det är roligt att se hur trenden går mot fifty fifty vad gäller fördelningen tjejer och killar. I år slog vi rekord med sju tjejer i årskurs ett av totalt tjugo platser, berättar läraren Lars-Erik Henriksson.
– Och nästa år blir de ännu fler, fyller Ulf Larsson i och kan se utvecklingen i ett historiskt perspektiv.
– Jag var med här när vi startade för 28 år sedan och då var det bara grabbar. Det är de sista åren som tjejerna roligt nog börjat hitta hit.
Har ni gjort något speciellt för att få fler tjejer att söka?
– Nej, inte alls. Det är ju så att om bara en börjar så får andra tjejer höra om det och fler ser det som en möjlighet, menar Ulf.
Redan innan gymnasieutbildningen är färdig har många hunnit hitta jobb inom tekniksektorn.
– Utbildningens bredd gör att du kan utföra jobb inom en massa tekniska områden, inte bara flyget. Vissa jobbar vidare på bilverkstäder, inom vindkraftsområd, som fastighetsskötare eller med underhåll av stridsvagnar. Den tekniska biten är så allmän, sedan riktar man in sig mot antingen flyg eller helikopter när man går här, berättar Lars-Erik Henriksson.
Lina Labba valde som sagt helikopterspåret och ser ljust på framtiden.
– Det finns flygföretag både hemma i Jokkmokk, i Kiruna, i Arjeplog och här i Luleå. Och så finns ju ambulanshelikoptrarna. Jag kommer då inte behöva flytta söderut tänker jag.
Du kommer bo kvar här uppe?
– Helt klart. Jag har alltid vetat att jag vill bo här och jag visste även att jag aldrig någonsin kommer vilja jobba på kontor. Det är för stilla. Jag vill röra på mig och jobba mycket praktiskt. Så det här blir perfekt.