På Luleå tekniska universitet, LTU, har det fyraåriga forskningsprojektet Bio-inspired computing and novel technology for networks of tiny wireless sensor divices startats. Via projektets namn är det inte lätt att förstå vad det handlar om. Men forskaren Fredrik Sandin, som leder forskningen, förklarar i ett pressmeddelande:
- Jämför man dagens mikroprocessorer med biologiska nervsystem, till exempel hos fruktflugor, så använder dessa en bråkdel av den energi som tekniken förbrukar för att koda och analysera information. Vi försöker överföra hjärnans beräkningsprinciper till chip som simulerar små nervsystem.
Storskaliga system drar med dagens teknik helt enkelt stora mängder energi. Forskarnas mål är att utveckla ett så kallat "neuromorfiskt" chip som kan arbeta extremt energieffektivt. Ett neuromorfiskt chip kan förbruka så lite som några tiotals mikrowatt, vilket motsvarar effekten som behövs för att hålla dagens teknik i strömsparläge.
Sensorer är målet
För att nå målet ska forskarna titta närmare på fruktflugorna. Och målet är en ny generation trådlösa sensorer som förbrukar väldigt lite energi. Användningsområden som pekas ut är till exempel övervakning av maskiner, processer, medicinska tillämpningar, övervakning av odlingar, vägar eller järnvägar.