Vi når Peter Greberg på telefon två dygn efter att Turkiets president, Recep Erdogan, meddelat att han nu lämnar över Sveriges Natoansökan till parlamentet för ratificering.
– Personligen och som flottiljchef känns det så klart bra att vi börjar närma oss förutsättningar för att ta det sista steget. Det känns jättebra. Jag tycker också att flygvapnet är väl förberett och jag har en tydlig bild av vad vi behöver göra här på F 21, säger Peter Greberg tillträdde som chef på F 21 den 1 september.
Då hade har under ett och ett halvt år arbetat med Natofrågan på flygstaben i Uppsala.
– Vi har gjort förberedelser på flygvapennivå så långt det över huvud taget går. Men man får inte glömma, även om vi blir medlemmar inom kort brukar man säga att integrationsprocessen är ungefär sju år.
Varför tar det en så lång tid?
– Dels är det en lång bemanningsprocess som tar ett par år. När stora länder som Sverige kliver in i Nato, då måste hela Natos bemanningsstruktur göras om.
Ett antal krav ställs också från Natos sida, förklarar Peter Greberg.
– Att vi ska ha vissa förmågor, som dock är hemliga. Nato kan till exempel meddela Sverige att "vi ser framför oss att det svenska flygvapnet ska kunna genomföra den här typen av uppdrag och operationer". Då måste vi svänga om vår produktion av materielsystem och liknande.
Någon större tillväxt av personal kommer det inte bli på grund av ett Natomedlemsskap, menar Greberg. Samtidigt finns det redan ett beslut på en generell tillväxt i Försvarsmakten, vilket redan visar sig på F 21.
Men givetvis är ett steg in i Nato resurskrävande, konstaterar Peter Greberg. Officerare kommer till exempelvis att ingå i Natos stabstruktur.
Peter Greberg tror också att Natos fokus på den norra delen av Europa kommer att öka i och med att Sverige blir medlemmar.
– Övriga Natoländer och andra allierade kommer definitivt att vilja vara här uppe på både övningar och skarp verksamhet. Vi vet att hotet kommer från Ryssland, det är inga hemligheter.
Han vill inte spekulera om Nato i kommande år kommer etablera en permanent bas här uppe men däremot att utländska flygförband oftare kommer vara temporärt baserade på F 21 i kommande år.
– Jag tror på en tyngdpunktsförflyttning mot norr, och jag vet att vår flygvapenchef är tydlig med att vi ska integreras i ett samlat Norden.
Behöver norrbottningarna oro sig över att det kommer att placeras kärnvapen på F 21?
– Det är en fråga som jag omöjligen kan svara på, eftersom jag faktiskt inte vet. Men personligen är jag inte orolig.
Finns inte risken att just norra Sverige, F 21 och Luleå, blir måltavlor för Ryssland som ni menar är det stora hotet?
– Jag kan bara säga så här: Vi kan väl titta på Ukraina. Där är hela landet en måltavla. Vi får inte glömma att all militär verksamhet är viktigt för en motståndare att slå ut. Men vi får inte heller glömma att själva syftet att vi de facto går med i Nato är för att vara avskräckande. Att vi genom ett medlemskap säkerställer att en konflikt, liknande den i Ukraina, aldrig sker i Sverige. Det är väl mer ur det perspektivet jag betraktar Natomedlemsskapet.