Flickorna flyttar

Luleå är sämst i klassen bland kustkommunerna när det gäller att få unga att stanna i kommunen efter utbildning.- Det är främst arbetsmarknaden som styr, säger Peter Waara, forskare.

Sofia Augustsson och Joung-Min Kim studerar vid Luleå tekniska universitet. De vet om studenter som stannat om det funnits arbete för dem och själva stannar de också om de får jobb.FOTO: Elisabeth Hedman

Sofia Augustsson och Joung-Min Kim studerar vid Luleå tekniska universitet. De vet om studenter som stannat om det funnits arbete för dem och själva stannar de också om de får jobb.FOTO: Elisabeth Hedman

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2009-03-21 06:00
Samtidigt som makthavarna jublade över IKEA ruschen hade nästan 90 procent av flickorna på gymnasiet i Östra Norrbotten bestämt sig: Vi flyttar!
Det är en ganska dyster bild som forskaren Peter Waara ger om Norrbottens framtid. Unga människor flyttar härifrån och mest flyttbenägna är kvinnorna.
Peter Waara har undersökt flyttvägarna för norrbottningar födda 1968, 1972, 1978, 1982 och 1987 och tendensen är den samma. Det är i åldrarna 18 år till 20 år som de flesta ger sig iväg.
LTU attraherar män
Luleå tekniska universitet attraherar män. De som flyttar till Luleå för att gå på universitetet flyttar ut ur länet när de är klara med utbildningen.
Universitetets inriktning att stärka teknikprofyleringen mot basindustrins behov är ingen hjälp att förändra flyttmönster och att hålla unga kvinnor kvar i länet, säger Waara.
- Jag tror att satsningar på bredd och mångfald är bättre.
I Umeå ser det annorlunda ut. Universitetet i Umeå har attraherat kvinnor i större utsträckning och det har gett ett tillskott på omkring 20-25 procent fler kvinnliga medborgare födda 1968. Umeå har fördubblat sin andel i befolkningen som är 26 år gamla.
- Man är ofta snabb att tala om andra kommuners tillkortakommande. Men jag tycker att vi ska lära av Umeå som redan på 1980-talet satsade på K-sidan: kultur, konstnärskap, kreativitet och kommunikation. De har klarat sig väl utan basindustrin och hockeylag i elitserien.
Begränsade
För de som flyttar är utbildning och arbete viktigast. Men för kvinnorna värderas också den lokala miljön där man känner sig begränsad.
Ingen "lax-effekt"
Inte heller kan vi glädjas åt idéen om att människor i någon större utsträckning återvänder tillbaka dit där de är uppvuxna, den så kallade "lax-effekten".
Joung-Min Kim, 23, och Sofia Augustsson, 23, pluggar arkitektur respektive sjukgymnastik vid Luleå tekniska universitet.
De trivs i Luleå och kan tänka sig att stanna - om de får jobb.
- I min bransch är det nog lättare att få jobb i en liten stad, säger Joung-Min Kim.
Stadsstrukturen viktig
Hon tror att de mjuka parapeterna vid stadsplaneringen är viktiga för att attrahera unga kvinnor.
- I Umeå är stadsstrukturen annorlunda, där finns till exempel torg. Luleå ska också satsa på stadsplanering med rum för det sociala livet och för kultur, säger Kim.
Peter Waara och pekar på saker att göra: Förändra "betongstrukturer" och ge egenmakt åt ungdomar och unga vuxna, utveckla områden som inte tillhör basindustrin och förändra den bild media ger av länet som gubbigt.
- Det går inte att säga: Vänta tills du är 35 då öppnas möjligheterna. Unga i dag väntar inte. Men människor är ansvariga för utvecklingen och kan också påverka framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om