Flickor stympas när män vill ha kontroll

Flickor och unga kvinnor på många håll i världen får sina könsorgan stympade under bestialiska former. Även i Sverige riskerar 20 000 flickor att utsättas för övergreppet.

Övergrepp. Anissa Mohammed Hassan arbetar förebyggande för att förhindra att flickor utsätts för könsstympningar - ett övergrepp med syfte att män ska kunna kontrollera kvinnor - som överlevt i tusentals år.

Övergrepp. Anissa Mohammed Hassan arbetar förebyggande för att förhindra att flickor utsätts för könsstympningar - ett övergrepp med syfte att män ska kunna kontrollera kvinnor - som överlevt i tusentals år.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2017-03-15 18:59

– Alla kvinnor runt omkring dig som du älskar rekryteras. Det är mamma, mormor, en granne. Sedan håller de fast dig, sitter på din lilla kropp och den enda kvinna där som du inte har sett i hela ditt liv - det är hon som skär bort delar av ditt underliv - utan bedövning.

Anissa Mohammed Hassan är från Somalia. Blott åtta år gammal blev hon könsstympad. Idag bor hon i Sverige och arbetar för att förebygga och motverka de krafter som vill bevara de övergrepp som drabbar tusentals flickor runtom i världen varje dag.

På onsdagen var hon inbjuden av Kvinnojouren Iris och Tjejjouren för att föreläsa på Lillan i Luleå. I publiken fanns representanter från många olika yrkesområden. Inom både vård, omsorg och skola finns ett stort intresse för att öka kunskapen om könsstympningar. Många känner osäkerhet kring hur man ska agera om ett misstänkt övergrepp upptäcks.

Kvinnor tvingas till könsstympning för att de inte har någon makt, ingen kontroll över vare sig sin framtid eller sina egna kroppar.

– Man könsstympar flickor för att begränsa deras sexualitet. Männen ska ha kontrollen.

Sin egen dotter lyckades hon rädda.

– Hon är den enda i släkten som är "hel", som kan bestämma över sin egen kropp och hon är den enda som aldrig kommer att bli bortgift.

Det är viktigt med information, enligt Anissa Mohammed Hassan.

– Jag är mycket ute och pratar om det här och när människor får direkt kunskap om detta vill alla agera. Jag tror att människors attityd kan förändras.

Könsstympning

Varje dag könsstympas cirka 6000 flickor i världen.

Cirka tre miljoner stympas varje år.

Övergreppet går till så att de yttre och inre blygdläpparna samt klitoris skärs bort. Sedan sys allt ihop – ett mycket litet hål lämnas öppet för urin. Stympningen utförs oftast utan bedövning.

Stympningen medför stort livslångt fysiskt och psykiskt lidande och många dör som en direkt följd.

Könsstympning utförs på flickor från och med spädbarnsåren upp till tonåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om