Tillgången på grön el blir flaskhalsen

Det ena fossilfria industriprojektet efter det andra vill etablera sig i Norrbotten, nu senast en vätgashubb i Luleå hamn. Flaskhalsen är tillgången på grön el.

"Vi har deltagit i en ansökan, så mycket längre än så har projektet inte hunnit" säger Carina Sammeli om vätgashubben i Luleå hamn.

"Vi har deltagit i en ansökan, så mycket längre än så har projektet inte hunnit" säger Carina Sammeli om vätgashubben i Luleå hamn.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-06-10 06:00

I går kunde vi avslöja att tre företag; energibolaget Uniper, teknikbolaget ABB och lokala Luleå hamn planerar att etablera en vätgashubb i Luleå. Botnialänken som projektet kallas ska i första hand förse sjöfarten med fossilfri vätgas. En storskalig elektrolysanläggning är tänkt att byggas i närheten av Luleå hamn. Projektet har gått vidare i urvalsprocessen av så kallade IPCEI-projekt. 

Kommunalrådet Carina Sammeli betonar att projektet är i ett mycket tidigt skede. 

– Till att börja med finns det inga förpliktelser i avtalet och inga pengar avsatta. Vi har deltagit i en ansökan, så mycket längre än så har projektet inte hunnit, säger Carina Sammeli. 

– Vi ser att det finns tryck mot grön omställning i hela kedjan, då ingår så klart transporterna i det. Det är en intressant utveckling som vi gärna deltar i, säger Carina Sammeli.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors har gjort sig känd för att framhålla den gröna omställningen till fossilfritt.

– Jätteintressant, kommenterar han projektet. 

– Det finns bara en svårighet och det är tillgången på grön el, fortsätter Nils-Olov Lindfors. 

De stora industriprojekt som hittills har offentliggjorts kommer att ha ett kraftbehov som vida överstiger produktionen av fossilfri el i Norrbotten. 

– Med Markbygden och Luleälven har vi 30 terawattimmar, men vi kommer att ha behov av 70-90 terawattimmar. Vi skulle behöva bygga tio nya Markbygden i Norrbotten, säger Nils-Olov Lindfors. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!