Flera gripna vid massiv insats

Tre män greps under dramatiska former i Luleå och Piteå under torsdagen.Polisen vill inte kommentera om de gripna har kopplingar till det väpnade rånet på Bredviken i tisdags.- Vi kan ännu inte bekräfta något, säger kriminalkommissarie Jan Nilzon.

En Piteåbo greps när polisens insatsstyrka slog till mot en adress i Piteå.

En Piteåbo greps när polisens insatsstyrka slog till mot en adress i Piteå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2009-07-31 06:00
Under torsdagen pågick ett intensivt spaningsarbete i Luleå, samtidigt som polisen hade sin insatsstyrka och helikoptrar i luften i Piteå.
Och de omfattande spaningarna gav resultat. Under eftermiddagen greps tre män och senare under kvällen greps ytterligare en person av polisen i Luleå.
Välkänd 24-årig Luleåbo
NSD fanns på plats, strax före klockan 15 på torsdag eftermiddag, när polisen slog till mot en lägenhet på Porsön, bara ett hundratal meter från platsen där 68-åringens stulna Volvo S 80 påträffades i onsdags.
Spaningspoliser i civil klädsel och civila bilar stod parkerade vid den aktuella adressen, där två personer greps.
Lägenhetsinnehavaren, en 24-årig Luleåbo, är välkänd i brottsregistret och var bland annat inblandad i en våldsam, dramatisk polisinsats häromåret.
Den andre mannen, även han i 24-årsåldern, är skriven i Norge men kommer ursprungligen från Luleå.
Utanför lägenheten stod en felparkerad Volvo 240, registrerad på en kriminellt belastad 22-årig Luleåbo, och i vindrutan syntes en lapp med ett mobiltelefonnummer som kan sättas i samband med den 68-årige villaägarens släkt. Gripandena skedde odramatiskt och männen fördes iväg i två separata bilar.
Tre civilklädda poliser gick in i den aktuella lägenheten efteråt, med syfte att "undersöka och dokumentera".
Huruvida några av de stulna jaktvapnen påträffades är i skrivande stund oklart.
Vid nästan exakt samma tidpunkt gjorde polisens insatsstyrka ett tredje gripande i bostadsområdet Annelund, norr om centrala Piteå.
Timmarna innan syntes polishelikoptrar över Grisberget, medan polisen hade span på den aktuella adressen, mitt bland lekande små barn.
Strax efter klockan 15 tågade fyra maskerade poliser, tungt beväpnade med automatvapen, mot portuppgången och lägenheten, där enligt uppgift två personer befann sig.
Maskerad polis med automatvapen
20 minuter senare kom insatsstyrkan ut med en av männen. Enligt säkra källor inom polisen rör det sig om en 29-årig man, tidigare dömd till fängelse för bland annat grov misshandel.
Fler misstänkta personer söktes i Luleåunder eftermiddagen. Enligt uppgift greps även en person på Skurholmen i Luleå.
NSD kunde, som enda tidning på plats, dokumentera gripandena i både Luleå och Piteå. Men polisen kunde inte bekräfta någonting under torsdagen.
- Jag är tyvärr förhindrad att kommentera någonting just nu. Utredningen befinner sig i ett mycket känsligt läge, säger polisinformatör Anna-Lena Jonsson.
Fortsätter polisens spaningsarbete?
- Jag kan bara säga att utredningen går framåt och vi vidtar de åtgärder som behövs för att lösa det här fallet, säger Anna-Lena Jonsson.
Utredningen har lämnats över till åklagaren Folke Ailenpieti som nu tar över som förundersökningsledare.
Men inte heller han vill kommentera någonting.
- Jag bryr mig inte i vad ni har för bilder. Det här är vanlig förundersökningssekretess. Det kan finnas andra inblandade eller vittnen som inte ska läsa uppgifter i tidningen. De ska vara så blanka som möjligt.
Har ni kommit närmare en lösning?
- Jag skulle aldrig ge några prognoser om det, säger åklagare Folke Ailenpieti.
fakta Detta har hänt:
Det var i tisdags kväll som polisen larmades om ett väpnat rån i villaidyllen Bredviken, Luleå.
Tre beväpnade män, maskerade med rånarluvor och solglasögon, tog sig in i villan på Bredviksvägen 1, där den 68-årige villaägaren, hans sambo och två gäster befann sig.
Männen hade dragna vapen och ett skott avlossades, som träffade 68-åringen i bröstet. Samtliga fyra i villan misshandlades också med batonger.
Därefter tog sig männen in i ett vapenskåp, där ett okänt antal jaktvapen och ammunition stals. En av männen stal sedan 68-åringens bil, medan de två andra flydde till fots från Bredviksvägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om