"Flera gånger har det till och med varit fler pappor än mammor."

Linus Grönlund, 26 år, är föräldraledig. Han och sonen Albin, 16 månader, är frekventa besökare på mötesplatsen där barn får leka med andra barn.

Albin Grönlund är nyfiken och provar gärna nya vägar.

Albin Grönlund är nyfiken och provar gärna nya vägar.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-01-17 05:30

Albin Grönlund är det första barnet på plats på onsdagsmorgonen på den föräldraaktiva verksamheten med namnet Mötesplatsen för barn och föräldrar. Strax därefter kommer flera barn med sina föräldrar. Barnens fokus flyttas till de andra barnen och lek så fort de klivit innanför dörren. Det är Luleå kommun som driver den kostnadsfria verksamheten som är öppen för alla barn och föräldrar på Smedjegatan. Linus Grönlund som arbetar som rörmokare är en av papporna som så gott som dagligen besöker verksamheten.

– Det har varit svårt att aktivera honom i lägenheten. Han vill göra så mycket hela tiden, säger han om sin son.

Linus Grönlund och hans sambo Rebecka Hellström fick sitt första barn för ungefär sexton månader sedan och han har varit föräldraledig sedan midsommar.

– På våren var hon (Rebecka Hellström red. anm.) på en anställningsintervju så det var verkligen inte spikat någonting att jag skulle vara hemma. När hon sen fick jobbet så fick jag vara hemma med honom.

När mötesplatsen har varit stängd på grund av vattenskada och flytt har Linus Grönlund istället varit på kyrkans mötesplatser för barn och föräldrar.

– Det har varit full rulle i alla fall.

Linus Grönlund har inte behövt vara utan manligt sällskap på mötesplatsen och på de övriga träffarna.

– Jag har sett att det är väldigt mycket pappor. Flera gånger har det till och med varit fler pappor än mammor. Man ser ju att det ökar. Det är bra.

Fanny Hansen är en av de två anställda i verksamheten. Hon kan bekräfta den manliga närvaron.

– Det är faktiskt mer än femtio procent pappor som är här ibland. Under våren när vi hade öppet så hade vi nästan bara pappor.

Personalen ser en ökning av besökare sedan flytten till de nya lokalerna i början på december. Av någon anledning ökar pappors närvaro senare på terminen. I början på terminen är det fler mammor men från mars, april vänder det.

Fanny Hansen berättar att de har i snitt sextio besökare per dag. Vissa dagar kan det vara upp till hundra. I lokalerna som delas med socialförvaltningen arrangeras också ABC-träffar. ABC står för Alla barn i centrum och de arrangerar gruppträffar för föräldrar med barn i åldrarna tre till tolv år tillsammans med ABC-ledare på Föräldrasupporten. Träffarna är avsedda att ge verktyg hur man kan stärka relationerna i familjen och förebygga stress och konflikter i vardagssituationer. Vårens kalender är fylld med dagar med olika aktiviteter. Bland annat kommer Teknikens hus på besök och en dag är planerad med avslappning och styrketräning för nyblivna mammor.

– Vi planerar också uteaktiviteter tillsammans med föräldrar, med en köldgräns på minus tolv grader. Någon av oss kommer även stanna inne så att om man inte vill vara ute så kan man stanna inne med en annan pedagog.

Det är under vinterns kalla period. När det blir varmare i vår kommer alla vara utomhus under de planerade dagarna.

I dagsläget har Linus Grönlund och hans sambo inte planerat fler barn men om det blir så vill han gärna vara pappaledig igen.

– Albin har varit så himla energisk så man har inte hunnit tänka på något annat än, men det tror jag. Även fast man måste fara iväg hela tiden för att aktivera honom så har det varit väldigt kul.

Albin Grönlund, Ella Åsén och i bakgrunden Linus Grönlund.
Albin Grönlund, Ella Åsén och i bakgrunden Linus Grönlund.

Skillnad i Norrbotten av pappors uttag av föräldrapenning, 12 månaders medelvärde i oktober

2017 2018

Arvidsjaur 21,3% 26,4 %

Arjeplog 25,7 % 28,8 %

Jokkmokk 24,1 % 27,0 %

Överkalix 26,9 % 30,6 %

Kalix 28,8 % 28,0 %

Övertorneå 26,6 % 27,6 %

Pajala 26,6 % 32,6 %

Gällivare 28,6 % 31,1 %

Älvsbyn 25,6 % 32,0 %

Luleå 31,2 % 32,6 %

Piteå 30,1 % 31,2 %

Boden 26,7 % 28,6 %

Haparanda 23,4 % 22,0 %

Kiruna 27,8 % 27,7 %

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om