Flera fronderade i arenafrågan

LULEÅ. Coop arena fortsätter att söndra Luleåpolitiken. På måndagen fattade kommunfullmäktige det avgörande beslutet, men i två av stödpartierna fanns nejröstare.- Jag går emot mitt parti och jag har fler med mig, sade centerpartisten Ann-Sofi Wänstedt från talarstolen.

Foto:

Luleå2008-06-17 06:00
- Det är konstigt att kommunen gör en kommersiell investering åt andra. Jag yrkar därför att det tidigare beslutet at överlåta Coop arena rivs upp, fortsatte hon.
Efter henne steg gruppledaren Camilla Hansen snabbt upp och deklarerade partiets stöd för affären.
Sedan fronderade också miljöpartisten Roger Malmberg.
- Miljöpartiet är delat och jag yrkar avslag på denna lyxrenovering och subventioneringen av ett elitishockeylag, sade han innan gruppledaren Annika Eriksson förklarade att partiet stödde affären.
Inte ansvarsfullt
Fullmäktiges behandling av Coop arena-affären inleddes med att kommunalrådet Yvonne Stålnacke (s) lämnade fullmäktigesalen. Hon är ledamot av Luleå hockeys styrelse och därför jävig i det beslut som skulle fattas.
Det blev sedan moderaterna som inledde debatten.
- Kan ni se småbarnsföräldrarna i ögonen efter detta, sade moderaternas gruppledare Mattias Karlsson med hänvisning till beslutet strax innan at ta bort frimånaden i förskoletaxan.
Och sedan fortsatte moståndarna.
- Det är inte ansvarsfullt med en fördyring på 15,5 miljoner kronor om året, sade Börje Lööw (v) om vad arenan kommer att kosta skattebetalarna.
- Kommunen får ta kostnaderna medan Luleå hockey tar intäkterna. Kommunala resurser ska inte gå till ren affärsverksamhet, sade Jonas Brännberg (rs).
- 30 miljoner kronor investeras i loger och restaurang till enskild näringsidkare. Det är kommunalrättsligt tveksamt, sade Dan Ankarholm (ns) som också vände sig mot alltför svepande formuleringar i avtalet och som han befarar kan bli föremål för framtida tvister.
Het debatt
Debatten hettade stundtals till, med snabba replikväxlingar. Kommunalrådet Karl Petersen (s) visade ingen tvekan inför affären och drog paralleller med andra stora investeringar.
- Alla är glada över att vi byggt en gymnasieby, att vi byggt Kulturens hus, att vi bygger Björkskataleden och nya bostadsområden. Vi kommer att vara glada också över Coop arena efter investeringen och det är ett beslut vi måsta våga ta, sade han.
Beslutet fattades sedan utan votering och det innebär att kommunen gör om- och tillbyggnader av ishallarna for maximalt 186 miljoner kronor, varav 30 miljoner kronor för loger och restauranger.
Lulea hockey förbinder sig att svara för drift och underhåll av ishallarna till ett pris av 9,1 miljoner kronor om året.
fakta Beslut i korthet
-Det blir ingen skolpeng i Luleå kommun. Moderaternas motion för ett nytt finansieringssystem för friskolor och kommunala skolor vann bara borgerliga anhängare.

-Maxtaxan inom barnomsorgen maximeras genom att den tolfte gratismånaden slopas. Föräldrar måste nu betala avgift också för sommarmånaden som barnen inte får vara i förskolan.

-Jämställdhetskommittén får ett fortsatt liv. Vänsterpartiets motion om att höja statusen genom att ombilda kommittén till ett utskott inom kommunstyrelsen, röstades ner.

-Det kommunala bolaget Luleå energi AB fick ja till förslaget at gå in som delägare i Kalix vindkraft AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om