Fler vill tömma baren tidigare

Nattsuddarna i Boden och Luleå kan komma att tvingas hem tidigare från bardisken.Kommunledningarna i de två städerna kan tänka sig att korta krogarnas öppettider.- Vi har pratat om det, säger Olle Lindström (M).

Lina Myrevik, 17, och Amanda Niemi, 18, tycker att krogarna ska fortsätta hålla öppet till 03.

Lina Myrevik, 17, och Amanda Niemi, 18, tycker att krogarna ska fortsätta hålla öppet till 03.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-01-16 06:00
I går rapporterade NSD att Kiruna börjar med ett försök där Arran och Ferrum stänger 02 istället för 03. Detta i ett försök att minska våld och fylla runt krogarna.
NSD:s kartläggning visar i dag att det finns två kommuner som kan tänka sig att följa exemplet: Boden och Luleå.
Boden har kommit längst. Kommunalrådet Olle Lindström (M) bekräftar att kommunen och krögarna för diskussioner om tidigare stängning.
- Vi är på väg mot det, säger han.
Till Luleå
Lindström uppger att kommunen vill att krogarna ska stänga 01. För Bodensia och Far east, som i dag har öppet till 03 på fredag och lördag, är målet att de ska stänga klockan 02 på helgerna.
- Men då säger krögarna att folk åker till Luleå i stället där man har öppet till 03. Vi har inga överenskommelser ännu, säger Olle Lindström.
Luleå kommuns alkoholhandläggare Håkan Auland har tidigare uttrycket att krogarna i Luleå borde stänga 02. Och kommunalrådet Karl Petersen (S) är inte främmande för det förslaget.
Öppna för lösning
- Vi har 03 som den generella gränsen i nästan alla tillstånd. Men vi är öppna för en lösning med klockan 02 också. Frågan är på tapeten och den kan bli aktuell för diskussion i Luleå också.
Ett sådant beslut beror på ordningen på krogarna, bedömer Petersen.
Om det blir alltför stökigt den sista timmen kommer frågan att aktualiseras i kommunstyrelsen.
Mycket fylla
Men i länets övriga kommuner är det inte tal om att stänga tidigare.
I Piteå har man redan 02 som stängningstid under vinterhalvåret, på sommaren till 03.
- I dag har vi inte diskuterat öppettiderna. Vi tycker att de är ganska bra. Däremot har vi talat mycket om hur man ska få bättre ordning. Det är mycket fylla ute, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare.
Den diskussionen har inneburit att kommunen, polisen och krögarna tillsammans skärper tillsynen mot överservering.
Alkohol är ofta inblandat i de misshandelsfall som inträffar. Under 2009 ökade antalet anmälda misshandelbrott utomhus med elva procent i Norrbotten.
- Trenden är densamma för hela landet. Vi har inga belägg för att våldet i samhället ökar. Däremot blir det allt vanligare att man anmäler sådana brott, exempelvis att båda parterna i ett bråk anmäler varandra, säger Göran Millbert, tillförordnad länspolismästare, i ett pressmeddelande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!