De kallas flexitarianer, de som en eller några gånger i veckan väljer bort köttet för vegetarisk mat. Och de har blivit fler. Det visar en undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av Axfood. Var tredje svensk är flexitarian idag och var femte svensk säger sig vilja dra ned på köttätandet.
Daniel Andersson, ägare av Ica Kvantum i Luleå, ser en vegetarisk trend växa fram.
– Det är en produktkategori som växer, men från väldigt små volymer, säger han.
– Det är framför allt de frysta vegetariska rätterna som ökat kraftigt. För tio år sedan fanns det någon enstaka stackars rätt i frysen, men nu är det ett mycket större utbud. Då tror jag man vågar testa lite nytt också.
Men vid sidan om en större efterfrågan på vegetariskt, vittnar Daniel Andersson också om konservativa norrbottningar.
– Vi säljer mindre frukt och grönt och mer kött här än söderut. Det har väl att göra med traditioner.
Isabella Katsimenis, ordförande för Naturskyddsföreningen i Norrbottens län, märker ett ökat intresse för vegetarisk mat, även om man bara byter bort köttet någon dag i veckan.
– Ingen mår bra av ensidig kost, säger Katsimenis. Sen är det ju inte nån lösning att alla ska bli vegetarianer, vi behöver ett levande jordbrukslandskap för att kunna producera mat nära. Det behövs en balans mellan kött och vegetariskt.
– En flexibilitet, det är väl ett bra ord.