Fler unga fastnar i narkotikamissbruk
Narkotikan finns bara några klick bort.- Genom internet har tillgängligheten ökat oerhört. Dessutom är det fler unga som fastnar i missbruk nu. Om fem av tio fastnade för 20 år sedan så är det sju-åtta av tio som fastnar nu, säger narkotikapolisen Per-Olov Andersson.
Fyra tunga experter på drogbekämpningens område föreläste vid torsdagens konferens om nätdroger. Per-Olov Andersson, chef för narkotikapolisen i Norrbotten, Thomas Lunqvist, docent i psykologi, Jonas Hartelius, författare och drogforskare, och Cecilia Fant, kriminalinspektör vid rikskriminalens underrättelsetjänst.
Foto: Göran Ström
- Det är naturligtvis en ojämn kamp vi för mot nätdrogerna. Vi har ett stort problem i Norrbotten. Det är väldigt viktigt att arbeta med attityder och få de unga och deras föräldrar att förstå allvaret, säger Per-Olov Andersson.
Gigantiskt utbud
På internet finns ett gigantiskt utbud av både illegala droger och droger som ännu inte har hunnit bli narkotikaklassade.
- Lättillgängligheten gör att fler provar och att fler lockas att gå vidare och testa ännu tyngre droger, säger Per-Olov Andersson.
- Folk brukar fråga mig om det är så illa att tolvåringar kan köpa droger på internet. Och mitt svar är: Ja, så illa är det, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid rikskriminalens underrättelsetjänst.
Men trots det stora utbudet av allehanda syntetiska droger visar statistiken att cannabis fortfarande är den vanligaste illegala drogen bland ungdomar.
Skrämmande effekter
Cannabis-missbrukare brukar använda sig av argumentet att cannabis inte är farligare än alkohol. Men forskningen visar på mycket skrämmande effekter av cannabis för tonåringar, enligt Thomas Lunqvist, docent i psykologi som har arbetat med narkomanvård sedan 1975 och träffat över 4 000 missbrukare i sin kliniska verksamhet.
- Alkohol är naturligtvis också skadligt, i synnerhet för en växande hjärna. Men på grund av cannabisens fettlöslighet och långvariga effekt gör regelbunden cannabisanvändning i ungdomen att hjärnan inte utvecklas från tonårings hjärna till en vuxen persons hjärna. Nervtrådar och synapser utvecklas inte som de ska och hjärnan mognar inte. Det är ruskigt, säger han.
- Man ska också komma ihåg att man gör samvetslösa brottslingar rika genom att köpa droger och att en stor del av terrorismen i världen finansieras genom droghandel, säger Jonas Hartelius, författare och drogforskare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!