I Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av byggbranschen ingår också tillsyn av hur det ser ut på yrkesutbildningarna. Bristfälliga arbetsmiljökunskaper under yrkesutbildning och praktik kan vara en bidragande orsak till att unga är överrepresenterade i olycksfallsstatistiken, enligt Arbetsmiljöverket. Nästan samtliga av de hundra skolor som hittills har besökts behöver förbättra sin undervisning på arbetsmiljöområdet. I Norrbotten har nio gymnasieskolor besökts hittills.
Mer medvetna elever
Dan Lundberg, lärare på byggprogrammet i Kungsfågeln, menar att man arbetar målmedvetet för att öka elevernas medvetenhet om arbetsmiljö och säkerhet.
- Arbetsmiljötänket ska finnas med i alla kursmoment. Det är en mycket viktig del av utbildningen. Det är ju vi som utbildar nästa generation byggnadsarbetare och de kunskaper om arbetsmiljö som vi ger dem tar de med sig ut i arbetslivet, säger han.
"Mognare attityd"
Dan Lundberg håller helt med arbetsmiljöinspektören Lena Meyer och Byggnadsombudsmannen om att det behövs fler kvinnor i byggbranschen för att förändra attityden till arbetsmiljöfrågorna.
- Det är mycket positivt med en jämnare könsfördelning. Det märker vi också här på utbildningen. Tjejerna har i många fall en mognare attityd, säger han.
Dan Lundberg är lärare på byggprogrammet med inriktning på plåtarbete. För närvarande har man tre flickor i årskurs ett och två flickor i årskurs tre.
- Det har också gått mycket bra för de tjejer som har gått utbildningen, säger Dan Lundberg.