Fler studenter tar lån: "Annars hade livet inte varit lika kul"

En allt större andel av studenterna i Norrbotten tar studielån. Av länets 7 582 studenter tog 81 procent studielån utöver studiebidraget, vilket är betydligt högre än riksgenomsnittet. "Hade jag levt bara på bidraget hade livet inte varit lika kul", säger Simon Hagselius, student vid Luleå tekniska universitet.

Julia Claesson och Minna Sörell studerar på Luleå tekniska universitet. De tar båda studielån. Minna Sörell behöver lånet för att klara sig, men tror inte det blir svårt att betala tillbaka det. "För jag tänker att jag ska få ett bra jobb efter min utbildning, säger hon."

Julia Claesson och Minna Sörell studerar på Luleå tekniska universitet. De tar båda studielån. Minna Sörell behöver lånet för att klara sig, men tror inte det blir svårt att betala tillbaka det. "För jag tänker att jag ska få ett bra jobb efter min utbildning, säger hon."

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-10-08 00:01

Långt ifrån alla har pengar på banken som de kan leva på under sin studietid. 

– Jag tar studielån för annars har jag inte råd. Det känns självklart att ta hela lånet och inte bara bidraget, säger Minna Sörell, som studerar vid Luleå tekniska universitet.

Av Norrbottens studenter valde 6 131 av 7 582 att förutom studiebidraget även ta ut studielån, visar siffror från CSN som Newsworthy har sammanställt. Det motsvarar 80,8 procent vilket är betydligt högre än övriga landet där 74,2 procent tog studielån. Både i Norrbotten och övriga Sverige har andelen ökat de senaste fem åren, en ökning med 3,4 procent för Norrbotten och med 2,6 procent för landet som helhet.

undefined
"Hade jag levt bara på bidraget hade livet inte varit lika kul", säger Simon Hagselius, student vid Luleå tekniska universitet.

Men alla skulle inte behöva ta lån. Simon Hagselius hör till dem som tar ut studielån även om det inte är helt nödvändigt.

– Jag skulle faktiskt kunna leva bara på bidraget, men ifall jag levde bara på bidraget skulle livet inte vara lika kul, jag skulle inte ha samma möjlighet och det skulle vara ganska begränsat, säger han.

Studiemedlen 2024 uppgår maximalt till 13 156 kronor och består av två delar, en bidragsdel på 3 988 kronor och 9 168 kronor i lån, för fyra veckors studier på heltid.

Lånet ska så småningom betalas tillbaka och då är räntan något som spelar in.

– Jag måste egentligen inte ha ett lån, men det är ganska låg ränta på lånet, så jag tycker inte det gör så mycket att det är lånade pengar, säger Julia Claesson som studerar vid Luleå tekniska universitet.

undefined
Andelen som även tar ut lånedelen ökar i Norrbotten, liksom i Sverige, men i högre grad i Norrbotten.

Det är i Luleå kommun som de flesta studenterna bor och i Luleå kommun finns också den allra största andelen studenter med studielån: 84,1 procent. 

– Att fler väljer att låna kan förklaras med de senaste årens prisutveckling, färre klarar sig på bara bidrag och fler behöver ta lån för att klara ekonomin. Vi ser samma trend med tilläggslån, som också har ökat, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

Att efter studietiden betala tillbaka lånet ser inte Minna Sörell som något större problem.

– Förhoppningsvis kommer det att gå att betala tillbaka det, för jag tänker att jag ska få ett bra jobb efter min utbildning, säger hon.

Studielån

Studiemedel är till för alla studenter och består av två delar; ett bidrag som du får, och ett lån som ska betalas tillbaka. För att ha rätt till studiemedel krävs att du studerat på minst halvtid i tre veckor och studerar på en utbildning som är berättigad till studiemedel, till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Studiemedlet regleras av prisbasbeloppet och justeras varje år. År 2024 kan en student maximalt få 13 156 kronor, 3988 kronor i bidrag och 9168 kronor i lån, för fyra veckors studier på heltid. 

Källa: CSN

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!