Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, både i Sverige och i Norrbotten. Några kanske gör det av etiska skäl, andra av miljöskäl eller kanske bara för att de tycker det är gott. Klart är att matvaruhusen i Luleå säljer mer och mer av varan och sortimentet utökas.
– De senaste två åren har det ökat väldigt mycket. Man kan nog inte kalla det en modern trend utan det ser ut att vara en stadig ökning, säger Urban Winther, butikschef Willys Luleå hamn.
– Vi köper in mer och sortimentet breddas hela tiden, kunderna styr. Det är nog betydligt enklare att vara vegan idag än för bara tio år sedan, säger Peter Möller, stormarknadschef Coop forum Storheden.
Daniel Andersson, ägare för Ica kvantum i Luleå, märker även han av hur de vegetariska och veganska diskarna växer. Att det är väldigt mycket i ropet just nu.
– Rent proportionellt så växer det väldigt, väldigt mycket men det är fortfarande från ganska låga volymer. I frysdisken händer det absolut mest med massvis av nya vegetariska och veganska rätter som produceras, säger han.
Han tror att den ökade populariteten bland annat kan bero på att maten presenteras på ett bättre sätt nu för tiden. Tidigare har det varit ganska tråkiga förpackningar och oaptitligt utseende på maten som inte väckt intresset hos kunden.
– Det görs mycket vegetariska alternativ nu som påminner om mat vi är mer vana vid att äta. Bara idag hade vi julmiddag här och jag smakade en vegetarisk julskinka, säger Andersson.