Fler poliser – på några års sikt

Polisen är en vinnare i regeringens vårbudget. Mångmiljonsatsningen ska ge fler poliser till landets värsta problemområden – men också till Norrbotten.

Miljoner. Regeringens satsning på ökad polisnärvaro kommer även Norrbotten till del, enligt Håkan Karlsson, polisområdeschef Norrbotten.

Miljoner. Regeringens satsning på ökad polisnärvaro kommer även Norrbotten till del, enligt Håkan Karlsson, polisområdeschef Norrbotten.

Foto: Nils Jönsson

Luleå2017-04-18 16:56

Regeringen höjer anslaget till polisen med 700 miljoner redan i år. Detaljerna kring hur pengarna ska användas är oklara. De många skjutningarna och gängkriminaliteten i storstadsområdena är dock tunga orsaker till beslutet.

Håkan Karlsson, länspolismästare, är övertygad om att satsningen även kan gynna Norrbotten. Regeringens målsättning att öka polisnärvaron tolkar han som att argument från norra Sverige nått fram.

– Vi har en utmaning i att vi ska täcka hela ytan, vilket är särskilt svårt i Norrbotten. För att bli mera tillgängliga och klara utryckningstiderna måste vi bli fler. Det hoppas jag att de här pengarna räcker till, säger han.

I bakgrunden finns även Socialdemokraternas förslag om 10 000 fler polisanställda fram till 2024. Utöver poliser behövs även civil kompetens, till exempel administratörer, IT-analytiker och utredare.

Någon omedelbar effekt är dock inte att vänta.

– Det tar ett par år innan vi har färdiga poliser på plats. Men det är en viktig signal att vi får in pengar så att vi kan börja utbilda, säger Håkan Karlsson.

Polisen dras med problem med att fylla de utbildningsplatser som redan finns. Från och med i höst ska de som börjar en polisutbildning direkt få besked om var de sedan kan börja jobba.

– Då kan de som kommer från svårrekryterade områden i Norrbotten ges möjlighet att jobba på hemorten. Det är också positivt att vi nu har distansutbildning som man kan kombinera med att bo kvar hemma, säger Håkan Karlsson.

Lönefrågan har länge diskuterats inom polisen. I de 700 miljonerna finns knappast några pengar som är öronmärkta till löneökningar.

– Lönerna är en förhandling mellan arbetsgivare och fackliga organisationer och jag ska inte ge mig in i det. Men allt som gör att polisyrket blir attraktivare är positivt, om det sedan gäller lönefrågor eller andra villkor runt omkring.

Tills vidare får polisen i Norrbotten klara sig med den befintliga styrkan. Som tidigare är semesterperioden en utmaning

– Det är bekymmersamt att få ihop våra sommarscheman, men vi kommer att klara det. Vi har en stor lojalitet hos medarbetarna.

Under sommaren lånas viss personal ut till regionledningscentralen i Umeå. Vid behov ska Norrbotten kunna få förstärkning från regionen, exempelvis med utredningsarbete.

För närvarande är två utredare från Norrbotten utlånade till Stockholm där de förstärker utredningen kring terrordådet på Drottninggatan. De ska dock vara tillbaka före sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om