Fler poliser - men inte ute bland människorna

Trots att antalet poliser har blivit fler har det inte blivit fler poliser i yttre tjänst - synliga ute bland människorna. Detta enligt en undersökning gjord av Polisförbundet.- Det är ett misslyckande, säger Björn Lundberg, Polisförbundets ordförande i Norrbotten.

Björn Lundberg, polisfackets ordförande i Norrbotten, ser det som ett misslyckande att satsningen på fler poliser inte har lett till att det finns fler poliser i yttre tjänst, åtminstone inte enligt polisfackets undersökning.

Björn Lundberg, polisfackets ordförande i Norrbotten, ser det som ett misslyckande att satsningen på fler poliser inte har lett till att det finns fler poliser i yttre tjänst, åtminstone inte enligt polisfackets undersökning.

Foto: Extern

LULEÅ2010-09-10 06:00
Polisförbundets undersökning (se faktaruta) visar alltså att poliserna själva upplever att antalet poliser i yttre tjänst inte har ökat - trots att det var precis det som var avsikten med satsningen på fler poliser: Att öka medborgarnas trygghet genom att fler poliser skulle finnas synliga ute bland människorna på gator och torg.
Olika projekt
- En synlig och närvarande polis som skapar trygghet i samhället är en viktig framgångsfaktor, säger Björn Lundberg som tycker att det är ett misslyckande att satsningen på fler poliser inte märks mer i den yttre polisverksamheten.
Många av de tillfrågade poliserna, både i Norrbotten och i Sverige i övrigt, tror att orsaken till att det är få poliser i yttre tjänst är att de poliser som arbetar där allt oftare tas ut i olika projekt som inte har någon koppling till utryckningsverksamheten och att det är för låg status att arbeta i yttre tjänst vilket leder till att poliser söker sig till andra tjänster inom polisen.
- Från Polisförbundets sida hävdar vi att man måste göra den här typen av yttre tjänst mer attraktiv med högre lön och bättre ersättningar. Det är slitsamt att arbeta i utryckningsverksamhet och arbetstiderna är obekväma. Om man inte kompenserar det så är det svårt att locka poliser till de tjänsterna, säger Björn Lundberg.
En annan faktor som gör att antalet poliser i yttre tjänst inte ökar i samma omfattning som nyrekryteringen av poliser är att poliser tagit över en del av de arbetsuppgifter som förr sköttes av civil personal, exempelvis arrestvakter.
Omstridd fråga
- Det är ju ett oerhört slöseri att välutbildade poliser vaktar arresten i stället för att vara ute på fältet, säger Björn Lundberg.
- Det här är ju en omstridd fråga. Att vara arrestvakt är ansvarsfullt och ställer höga krav. Men när behovet av poliser är som störst, exempelvis fredags- och lördagskvällar, tar vi in förordnade arrestvakter för att kunna ha fler poliser ute, säger Per Karlsson, chef för den brottsförebyggande avdelningen vid Polismyndigheten i Norrbotten och tillförordnad länspolismästare.
Ökad polisiär närvaro
Han menar att även om många poliser upplever att det inte finns fler poliser i yttre tjänst så har den synliga polisiära närvaron ökat.
- Vi har visserligen inte fått samma förstärkning i Norrbotten som i en del andra polismyndigheter, i snitt ligger ökningen på över 30 procent medan den är drygt 20 procent i Norrbotten. Men vi har fler poliser tillgängliga och arbetar ständigt med att förändra vår organisation efter hur samhället förändras så att vi ska kunna arbeta så effektivt som möjligt och kunna finnas ute bland människorna, säger Per Karlsson.
FAKTA Polisförbundets undersökning
➤ Mellan 2002 och 2010 har antalet poliser i Sverige ökat från drygt 15 000 till 20 000, i Norrbotten har antalet poliser ökat från 410 till 484. Trots ökningen upplever var fjärde polis att antalet poliser i yttre tjänst har minskat. Ytterligare 40 procent upplever att antalet poliser ute har varit oförändrat de senaste åren. Det visar en undersökning som polisernas fackliga organisation Polisförbundet har gjort. Undersökningen bygger på uppgifter från 1 669 poliser i hela landet.
➤ Över hälften av de tillfrågade poliserna i Norrbotten, 51 procent (55 procent i hela landet), tror att satsningen på polisarbetet i yttre tjänst har misslyckats eftersom de poliser som arbetar där allt oftare tas ut i olika projekt som inte har någon koppling till utryckningsverksamheten. 38 procent (40 procent i hela landet) upplever vidare att det är för låg status att arbeta i yttre tjänst vilket leder till att poliser söker sig till andra tjänster inom Polisen.
➤ 71 procent av poliserna anser att det är mycket viktigt att det blir fler poliser som arbetar i yttre tjänst.
➤ 35 procent av poliserna anser att närpolisens möjligheter att arbeta brottsförebyggande har minskat på senare år, 23 procent att möjligheterna är oförändrade.
Läs mer: www.polisforbundet.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om