Fler orter drabbas om damm brister

Kommunerna längs Lule älv bör få pengar för planering av stort dammhaveri.Det anser Luleå kommun i remissvaret över EG:s översvämningsdirektiv. Det visar sig att också Gällivare och Kiruna drabbas av långvarigt elbortfall vid ett haveri.

LULEÅ2009-03-18 06:00
Det är Luleå kommuns räddningstjänst som synat översvämningsdirektivet och slår larm om att kommunernas roll tappats bort i förslaget. Längs Lule älv genomför kommunerna ett omfattande förebyggande arbete i händelse av ett stort dammbrott.
Stora konsekvenser
"Det arbetet utgör grunden för att ta fram dammbrottets konsekvenser och förbereda effektiv utrymning av berörda kommuner. Luleå kommun menar därför att de kommuner som aktivt arbetar med dammhaveriplaner bör få medel för arbetet", skriver Urban Rönnbäck, säkerhetssamordnare vid räddningstjänsten.
Det är känt att ett dammbrott i Suorva får mycket stora konsekvenser för Luleå, Boden och Jokkmokks kommuner. Vattennivån höjs med fem-tio meter, elförsörjningen slås ut och människor måste evakueras.
Långvarigt elbortfall
I remissyttrandet pekas på nya uppgifter om tidigare okända konsekvenser, att även malmfältskommunerna Gällivare och Kiruna drabbas av långvarigt elbortfall. Orsaken är att ställverken i Suorva och Porjus slås ut.
Malmfälten är en storförbrukare av el. LKAB förbrukar en procent av landets elenergi. Trots detta saknar de båda malmfältskommunerna planering inför ett dammhaveri.
Knappt hälften evakueras
I remissyttrandet pekas på att över 100 000 norrbottningar, knappt hälften av länets befolkning, måste evakueras om det stora haveriet inträffar.
"Det är i detta perspektiv vi anser att även berörda kommuner bör få medel för planering av ett stort dammhaveri", skriver räddningstjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om