Fler kläder kräver kemtvätt

Nya kläder är ofta tvättmärkta med en mycket låg temperatur. Den främsta orsaken är att tillverkarna är oroliga över reklamationer. För dig som konsument innebär det att om du följer tvättmärkningen blir dina plagg inte alltid rena.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2007-10-02 00:00


Förr i tiden var det enkelt att tvätta kläder. Byxorna kördes i 60 grader medan lakan och underkläder tålde 90 grader. Resultatet blev att kläderna blev rena, på bekostnad av en högre energiförbrukning.

I dag är det inte lika enkelt att få tvätten ren. En snabb koll i vilken klädesbutik som helst avslöjar att många av de moderna plaggen tål knappt handtvätt. Det är inte ovanligt att dyra jeans ska tvättas i maximalt 30 grader eller till och med lämnas in på kemtvätt.

Helt fel, menar Energimyndighetens Testlab som följt utvecklingen under de senaste åren. Berit Carlsson är handläggare på myndigheten och mycket kritisk till de låga tvättemperaturerna som ofta förekommer på bomullsplagg.



- Hur ska man kunna få bort en fettläck på ett par jeans i 30 grader, det går ju inte. Inte heller gräsfläckar eller annan smuts försvinner vid de temperaturerna. 30 grader är ju en lägre temperatur än kroppstemperaturen, säger hon.

Den främsta förklaringen till att tillverkarna anger så låga temperaturer är att de vill vara på den säkra sidan. Reklamationer på plagg som krympt eller tappat färgen kostar både pengar, tid och anseende.

Men samtidigt kan tillverkarnas fega märkningar få motsatt effekt, menar Berit Carlsson som tror att många konsumenter ratar kläder som inte går att tvätta i normala temperaturer.

- Vi vet sedan tidigare undersökningar att sex av tio svenskar läser skötselmärkningen innan de köper kläder. En inte alltför kvalificerad gissning är att en hel del av dem som kollar tvättmärkningen ratar kläder som kräver 30-graderstvätt, säger hon och tillägger att den fega tvättmärkningen inte behöver betyda att plagget inte tål högre temperaturer. Normalt sett går det fortfarande att tvätta bomullsjeans i 60 grader medan många känsligare material tål åtminstone 40 grader.



Berit Carlsson påpekar att kvaliteten på dagens kläder varierar mycket. Vissa plagg är inte färdigkrympta när de kommer ut i butikerna. Men då är det önskvärt att det står angivet på tvättmärkningen hur stor procent de krymper.

Samtidigt tillägger hon att det är på var och ens ansvar att tvätta i högre temperaturer än de som finns angivna. Om kläderna krymper eller skadas på något sätt är det nämligen lönlöst att reklamera dem om inte märkningen följts.

- Därför är det extra olyckligt att tillverkarna märker med så låga temperaturer, eftersom ansvaret för eventuella tvättskador vältras över på den enskilde konsumenten, säger hon.



Många tillverkare motiverar de lägre tvättemperaturerna med att dagens tvättmedel och tvättmaskiner blivit betydligt effektivare, vilken är en sanning med modifikation enligt Berit Carlsson.

- Visst, det finns ingen större anledning att använda 90 grader i tvättmaskinen längre, eftersom tester visar att 60 grader räcker i de flesta fall. Men att använda en temperatur som inte ens är handvarmt räcker inte för att få bort smutsen, säger Berit Carlsson som även är kritisk till att reglerna för hur tvättmärkningen ska anges luckrats upp.

Enligt Konsumentverkets gamla riktlinjer skulle tvättmärkningen vara fastsydd på ett sådant sätt att den satt kvar även efter många tvättar. Det här ansåg EU vara ett handelshinder eftersom det skulle kosta för mycket pengar för en mindre tillverkare. I dag räcker det om det finns en tvättmärkning tillgänglig på förpackningen, internet eller i butiken.

- Tvättmärkningen gör då ingen större nytta när man står i tvättstugan och inte kommer ihåg vilken tvättemperatur plagget ska tvättas i, säger Berit Carlsson men tillägger att en del av de stora klädfirmorna fortfarande syr dit sina tvättmärkningar i kläderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!