För tio år sedan antog kommunen ett detaljplaneprogram för det Södra utvecklingsområdet, området i Södra hamn med kvarteret Stören, gamla Ångsågen och småbåtshamnen. Programmet byggde på att bebyggelsen inom kvarteret Stören skulle rivas och ersättas med en ny kvartersstruktur.
Nu har kommunen lagt fram ett nytt förslag för området. Det har skett efter det att kommunen haft flera träffar med fastighetsägarna då man diskuterat hur området kan utvecklas.
– Programmet från 2013 är fortfarande ett bra underlag i många aspekter. Men det finns nya förutsättningar som gjorde att vi ville titta på vilken bebyggelse som kan behållas och hur det kan påverka etappindelningen för utvecklingen, säger planarkitekt Sofia Andersson.
Till skillnad från detaljplaneprogrammet från 2013 bygger planförslaget på att fastighetsägarna bygger om och bygger på sina fastigheter. Kommunen äger bara en enda fastighet på området, parkeringen mitt emot Bygma, medan övriga fastigheter är privatägda.
– Ur ett hållbarhets- och genomförandeperspektiv är det viktigt att undersöka vilken bebyggelse som är möjlig att bevara och det är också något som fastighetsägare i området uttryckt en önskan om att göra, säger Sofia Andersson.
Tanken är att ny bebyggelse intill Södra hamnleden ska fungera som bulleravskärmning för de södra delarna av området. Här är det lämpligt med kontor, medan bebyggelsen som vetter mot Småbåtsgatan kan rymma bostäder och butikslokaler i markplan.
Den 150 meter långa fastigheten, där bland andra Willys huserar, föreslås delas upp i två mindre kvarter, med en gågata i linje med Hermelinsgatan. Generellt gäller en byggnadshöjd på fyra-fem våningar men på vissa platser kan byggnader på tio-tolv våningar tillåtas.
Området beräknas kunna rymma cirka 400 nya bostäder samt lokaler för handel och verksamheter.
Grundprincipen när man bygger nytt är att fastighetsägaren ansvarar för att ordna med parkeringsplatser inom sin fastighet.
– I det här området har det varit intressant att titta på en gemensam lösning för parkering för att få till en bra och hållbar miljö i området som helhet. Ett alternativ kan vara att ett p-hus byggs på en del av den kommunala fastigheten som idag är markparkering, säger Sofia Andersson.
En del av området ligger inom reservatet för Norrbotniabanan, vilket gör det osäkert om en del fastigheter kan förändras innan Norrbotniabanans sträckning genom Luleå är vald.
Hur ser tidplanen ut?
– Kommunen ser detta som ett prioriterat utvecklingsområde men tidplanen är i hög grad styrd utifrån fastighetsägarnas utvecklingsplaner då marken i stor utsträckning är privat ägd, säger Sofia Andersson.
Första steget i omvandlingen är redan taget, i och med att kommunen håller på att bygga om Småbåtsgatan. I steg två måste huvudledningen för spillvatten flyttas, så att ledningen löper längs Bangårdsgatan. I dag löper ledningen norr om Småbåtsgatan, över två privata fastigheter.
I steg tre kan det ske ny- och påbyggnationer för bostäder och lokaler norr och söder om Småbåtsgatan. I steg fyra anläggs parkområden.
Är det aktuellt med ytterligare en infart till området?
– Det kan vara aktuellt, vi har utrett olika alternativ för det i programarbetet.
Var i så fall?
– Det finns flera möjliga alternativ, exempelvis genom en ny anslutning mot Prästgatan eller att få till fler anslutningar till Södra hamnleden.