Fler järvar och lodjur - men färre kungsörnar
Fler lodjur och järvar - färre kungsörnar. Så kan den inventering som länsstyrelsen genomfört under året sammanfattas.
Antalet dokumenterade kungsörnshäckningar var i år 56 stycken, tretton färre än i fjol.foto: magnus pehrsson
Foto: Magnus Pehrson
- Naturligtvis är det glädjande att vi nu har stammar som ligger inom våra regionala mål. Detta gäller i synnerhet järv eftersom den är en starkt hotad art som Norrbotten har ett särskilt ansvar för, säger Linda Ersson, inventeringsansvarig vid Länsstyrelsen.
Två vargar
Länsstyrelsen har under inventeringen även kunnat bekräfta förekomsten av två vargindivider. En var den varg i östra Tornedalen som avlivades i samband med skyddsjakt i början på februari. Den andra är den varg från vilken ett spillningsprov insamlades i januari i närheten av Kåbdalis. Den vargen har sedan spårats och identifierats med DNA-prov i Västerbotten.
Däremot så har kungsörnarna blivit färre. Antalet dokumenterade kungsörnshäckningar var i år 56 stycken, tretton färre jämfört med förra året. Men det är en minskning som inte oroar ansvariga på länsstyrelsen.
Rovdjursersättningen
- Variationer är naturliga och man ska komma ihåg att fjolåret räknades som ett rekordår. Årets resultat ligger på en mer normal nivå, säger rovdjursförvaltare Veronica Sahlén.
Varje år inventeras lodjur, järv, kungsörn och varg i länet. Inventeringen genomförs i samarbete med länets samebyar. Syftet med inventeringen är förutom att följa rovdjursstammarnas utveckling, att ge underlag till Sametingets för rovdjursersättningen till länets samebyar. Vid inventeringen noteras både fastställda (säkra) och sannolika (ej säkra) förekomster av rovdjur. Om en föryngring ligger på gränsen mot Norge eller mot Västerbotten räknas den som en halv föryngring i Norrbotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!