– Vi vet att det är fler företag som jobbat åt Northvolt som har problem. Både sådana som jobbat direkt mot Northvolt och som jobbat som underentreprenörer. Men vi har inte den exakta bilden ännu, säger Erik Ranängen, bransch- och föreningsansvarig vid Byggföretagen.
För att få en snabb lägeskoll och bättre kunna stötta företagen ska Byggföretagen hålla ett möte i Skellefteå i oktober, som riktar sig till alla aktörer som utfört uppdrag åt Northvolt.
– Det är ett tufft läge. Det är inte bara att flytta personal och ta ett annat jobb, för det finns inte jättemycket lediga jobb, säger Ranängen.
Titan konstruktion har hamnat i ett akut läge och beviljats rekonstruktion. Luleåföretaget är huvudleverantör av Northvolts bygge av den fjärde produktionslinjen i Skellefteåfabriken, och uppger att det har fordringar på över 150 miljoner.
Den neddragning Northvolt gör innebär att branschen får mindre att göra. Byggföretagen hoppas att andra projekt kan inledas tidigare för att lindra smällen.
– Det finns en del infrastruktursatsningar, exempelvis Norrbotniabanan, som man kanske kan påskynda.
Tror du att situationen kring Northvolt riskerar att påverka andra projekt i industriomställningen negativt?
– Vi har inte fått några sådana signaler. Tittar vi på Norrbotten så har vi många olika projekt och stabila bolag som redan har en stor verksamhet igång, exempelvis LKAB, SSAB och Uniper. Jag bedömer att det är ett annat läge här.
Erik Ranängen fortsätter:
– Situationen är otroligt tråkig. Vi hoppas verkligen att Northvolt kan överleva och att det löser sig för alla inblandade.