Fler familjehem behövs i Luleå

Det behövs ständigt nya familjehem, jourhem och kontaktfamiljer i Luleå kommun. Men efter pandemin har behovet vuxit ytterligare. "Det har blivit fler barn i behov av familjehem", säger Helena Thyni, familjehemskonsult på familjehemsenheten.

Elin Lehmivaara, familjehemssekreterare, och Helena Thyni, familjehemskonsulent på familjehemsenheten i Luleå kommun. "Det är ett löpande behov av nya familjehem", säger Thyni.

Elin Lehmivaara, familjehemssekreterare, och Helena Thyni, familjehemskonsulent på familjehemsenheten i Luleå kommun. "Det är ett löpande behov av nya familjehem", säger Thyni.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-02-18 06:00

Familjehem innebär ett hem som tar emot barn och ungdomar som av någon anledning inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Hur länge en familjehemsplacering varar är olika.

I Luleå placeras mellan 90 till 110 barn i familjehem varje år – något som är ganska mycket, berättar Helena Thyni som arbetat med familjehem sedan 2004.

– Det är ett löpande behov av nya familjehem. Därför att ett familjehem tar emot ett barn, barnet bor där en lång eller en kort tid. Men man gör en insats och sen är man nöjd och vill kanske inte fortsätta som familjehem eller man börjar bli för gammal eller känner att nu har vi gjort vårt, säger hon.

Vidare berättar Helena Thyni att de ständigt behöver ha en stor bredd av familjehem, för att kunna hitta ett som är bäst lämpat för barnet som är i behov av det.

– Vi försöker också tänka på att matcha så det inte ska krocka med de befintliga barnen, så det inte blir konkurrenssituation där. Så det är många parametrar att ta hänsyn till när man ska matcha barn i familjehem, säger hon.

– Vi vill ju göra bra matchningar. I fall vi har en tjej som är jätte-ridintresserad, då vill vi ha en familj som också är inne på det. Men i fall det behövs absolut akut, att den här flickan måste placeras, då har vi andra familjehem, säger Elin Lehmivaara, familjehemssekreterare på familjehemsenheten i Luleå.

undefined
I februari skrev Familjehemsenheten i Luleå ett inlägg på sin Facebook-sida, där de eftersökte fler familjehem och kontaktfamiljer i Luleå.

Efter pandemin, och framförallt sedan några veckor tillbaka, har familjehemsenheten i Luleå sett ett större behov av familjehem än vanligt. Tidigare har de fått omkring en remiss per vecka eller varannan vecka. Något som nu ökat till flera stycken varje vecka – vilket har lett till att en viss fördröjning uppstått i familjehemsenhetens arbete.

– Vi gör den tolkningen att det varit tungt för familjer under pandemin och att problem kanske har fördjupats. Man har inte haft avlastning av sin släkt och att ens egna problem kanske har blivit djupare under den här tiden, så att man helt enkelt behöver hjälp. Det har blivit fler barn i behov av familjehem, så vi har haft en liten arbetstopp just nu, säger Helena Thyni.

Förutom familjehem finns även behov av fler jourhem – en typ av familjehem som innebär att hemmet tar emot barn och unga som akut och tillfälligt måste bo i ett annat hem. Det behövs också fler kontaktfamiljer. 

Gemensamt för dessa tre är att alla inom familjen måste vara med på att ta emot barn och unga som är i behov.

Som familjehem kan du vara ensamstående, gift, sambo, äldre eller yngre. Du får stöd från din familjehemssekreterare vid frågor och erbjuds utbildning.

För att bli familjehem behöver man genomgå en grundlig utredning hos familjehemsenheten, som bland annat innefattar djupintervjuer, hembesök och registerkontroller av polisregistret, Kronofogden, socialregister och LOB-registret.

– Det ska finnas ett rum över i hemmet, så man har plats, och man ska leva under stabila och ordnade förhållanden, säger Helena Thyni. 

Vad har ett familjehem för roll?

– De är uppdragstagare till kommunen och de är viktiga vuxna till barnen. De ska vara ställföreträdande föräldrar på kort eller lång sikt. Det vi får till oss, är att de här familjerna säger att det här är så roligt och att det ger så mycket, säger Elin Lehmivaara.

Olika typer av familjehem

Det finns olika sätt att ta emot ett barn eller ungdom.

Kontaktfamilj är en familj som tar emot barn i sitt hem för korta regelbundna vistelser, ofta på helger.

Familjehem är ett hem som tar emot barn och ungdomar som inte kan bo med sina biologiska föräldrar. Hur länge en familjehemsplacering varar är olika. 

Jourfamilj tar emot barn och unga som akut och tillfälligt måste bo i ett annat hem. 

Källa: Luleå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!