När vardagens rutiner rubbas, med isolering och tristess som följd, finns risken att den som redan dricker för ofta börjar dricka allt mer.
– Med distansarbete hemifrån behöver man inte åka iväg tidigt på morgonen, och det blir lättare att ”unna sig” ett glas vin såväl en vanlig tisdag som en torsdag. Du kanske börjar dricka för att du har tråkigt, för att trösta dig, för att stressa ner och för att sova bättre, säger Tina Bernstav, rådgivare på Råd- och stödmottagningen i Luleå.
När fler arbetar hemma är det också svårare för arbetsgivare att upptäcka anställda som insjuknar i alkoholmissbruk. Man kan skärpa sig under ett tidsbegränsat Teamsmöte och det är enkelt att vara ogiltigt frånvarande.
Hos RoS-mottagningen har det varit ett högt tryck ända sedan den öppnade, mitt under pågående pandemi i september. Hit vänder sig personer som oroar sig för sitt eget, eller en närståendes, alkohol- drog eller spelmissbruk.
Var går gränsen för riskbruk och missbruk av alkohol?
– Det är en av våra vanligaste frågor. ”Dricker jag för mycket?” Det är individuellt och svårt att säga, men har du börjat fundera om din alkoholkonsumtion är osund så kan det vara ett tecken på begynnande problem. Många av de som kontaktar oss har ett fullt fungerande yrkesliv och familjeliv, och den ökade alkoholkonsumtionen märks inte utåt.
Man brukar prata om en riskgräns vid nio standardglas i veckan för kvinnor?
– Det är en generell gräns, för vissa kan gränsen vara mycket lägre än så. Frågan man ska ställa sig är om alkoholen inverkar negativt på ens liv. Den som kontaktar oss får reflektera kring vid vilka tillfällen den dricker? Vad alkoholen har för funktion? Vid vilka känslor dricker man? Från början kanske det var vid lycka och trevligt socialt umgänge, sedan kanske det blivit för att dämpa stress och även när man är ledsen. Om man dricker alkohol vid alla känsloyttringar är det ett varningstecken.
Tina Bernstav säger att den som befinner sig i ett tidigt riskbruk och vill försöka minska drickandet på egen hand får rådet att vara öppen med sin omgivning. Det är bra att ha någon att ringa när suget sätter in.
– Genom att dricka ett glas vin vid alla olika sinnesstämningar har man matat hjärnan med att belöningen är alkohol och hjärnan vill bara ha mer och mer! Det gäller att säga nej när hjärnan föreslår att en öl skulle vara gott, säger Tina Bernstav.
Vad ska man göra då när hjärnan pockar på?
– Avled tankarna genom att ta en promenad, gå på gymmet, läs en bok eller träffa en kompis. Det gäller också att acceptera att det kommer att vara jobbigt under ett tag när suget sätter in.
Till den som misstänker att en kollega, kompis eller partner dricker för mycket är rådet att våga ta upp ämnet. Våga prata om saken!
– Säg att du är orolig för hen, att du upptäckt att personen ofta dricker för mycket. Erbjud din hjälp. Om man undviker att prata om det kan den som dricker fortsätta, för om ingen har märkt något så finns det nog inget problem, säger Ann-Charlotte Johansson, projektutvecklare.
Hon har jobbat med missbruk i 15 år och har mött många personer som både är uppe i ett aktivt missbruk och de som ligger på gränsen för ett sunt drickande. Hennes råd är att ta tag i problemet så fort som möjligt.
– Det är mycket lättare att komma tillrätta med problemet när du drar i bromsen tidigt!