Fler antagna till LTU – "De flesta har lyckats få tag på boende"

3,8 procent fler är antagna till utbildningar på Luleås tekniska universitet (LTU) jämfört med förra året. Trots det är det få som har svårt att hitta boende inför terminsstart.

Ordförande för Luleå studentkår flaggar för en trygg bostadssituation för studenterna som börjar i höst.

Ordförande för Luleå studentkår flaggar för en trygg bostadssituation för studenterna som börjar i höst.

Foto: Linus Olofsson

Luleå2024-08-12 15:00

9 663 personer är antagna på LTU efter andra urvalet, enligt universitets-och högskolerådet. Trots ökningen från förra året är det få som har problem med att hitta bostad, enligt Luleå studentkårs ordförande Daniella Berglund.

– Från vad jag har hört har de inte varit så många som haft svårt att hitta lägenhet, de flesta har lyckats få tag på nånting. Sen tror jag det blivit vanligare att man börjar som inneboende. Många säger "jag bor här just nu, men jag kommer flytta till min egen lägenhet om en månad".

undefined
Daniella Berglund, ordförande Luleå studentkår.

Under den månad som hon haft posten som ordförande har endast en person hört av sig till kåren om boendefrågor. Men det har inte alltid varit självklart för nya studenter att snabbt kunna hitta en bostad i Luleå.

– Mina kompisar som har gått här längre hade problem med att det fanns för få bostäder. Men min uppfattning är att det blivit mycket, mycket bättre de senaste åren. Det är sällan man hör om en student som haft svårt att hitta boende, de flesta tycker att det är enkelt.

undefined
På hela landets universitet och högskolor ökar antalet antagna jämfört med förra året. Nationellt ökade antalet antagna till 305 000 vilket är 11 000 fler än antalet antagna hösten 2023.

De vanligaste studentbostäderna är ungefär 25 kvadratmeter, de allra minsta är 16 kvadratmeter. Det finns även möjlighet att bo i studentkorridor.

– Det är inte så vanligt att folk hittar temporära bostadslösningar, det är väl de få som kanske inte lyckades få en lägenhet på första försöket. För dem har vi till exempel Facebookgruppen “ge tak åt en student”, där folk kan skriva om de behöver boende medan de väntar på inflyttning till sin lägenhet, eller om man söker rumskamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!