Under senare tid har det pratats om att ökningen bland barn som drabbas av typ 1 har planat ut, men professor Johnny Ludvigsson i Linköping anser att det är felaktigt. Istället ökar sifforna, främst i åldrarna mellan 10 och 17 år. Ludvigsson betecknar siffrorna som ”enormt höga”.
Yonas Berhan är överläkare och länschef för barnsjukvården i Norrbotten.
– I Norrbotten insjuknar mellan 15 och 20 barn och ungdomar varje år i diabetes typ 1, säger han.
Har du själv märkt en ökning av de insjuknade?-Nej, det är inte tydligt i den kliniska vardagen, det fluktuerar lite från år till år. Men vi vet ju att trenden sedan 30 år tillbaka visat på en dramatisk ökning.
Ludvigsson säger att ökningen skett bland barn och unga mellan 10 och 17 år. Gäller samma i Norrbotten?– Jag har inte hunnit läsa Johnny Ludvigsson artikel. De flesta insjuknar i åldrarna 10–17 år, men tidigare analyser har pekat mot att ökningen varit störst hos de yngsta barnen.
Enligt honom avtar kurvan bland barn mellan 0 och 9 år? Är det så i detta län också?– Vi kan inte dra de slutsatserna utifrån den kliniska vardagen, och jag har inte som sagt sett den studien som du hänvisar till ännu.
Tonåren är ju en kritisk tid i många bemärkelser. Är det särskilt olyckligt att insjukna just då?– Så kan det vara, i tonåren händer mycket med både kropp och själ, och att insjukna i en kronisk sjukdom som ofta innebär en stor omställning i levnadsvanor och självbild kan vara särskilt krävande. Men det finns stora utmaningar med ett insjuknande i alla åldrar.