Det är informationscentralen vid Länsstyrelsen som tar emot observationerna. Under 2020 har elva fall kommit in, fem i Luleå, fyra i Kalix och två i Haparanda.
Prover har inte tagits vid varje plats men förmodligen handlade det om algblomning.
– Det är klart att det går att ta fel på en algblomning och fastsittande alger men det är ganska troligt att det var det som blommade, säger Anneli Sedin, handläggare på ICBV.
Har det varit mer eller mindre än ett vanligt år?
– Det har varit lite fler algblomningar än tidigare år. Det har varit ganska bra väder där uppe. De behöver soligt och varmt.
Algerna behöver även näring för att bildas, något det måste funnits bra av vid de aktuella observationsplatserna.
Att Bottenviken skulle drabbas av stora algblomningar liknande de i Östersjön är inte troligt, enligt Anneli Sedin. I Östersjön är bilden mycket mer komplex med syrefria bottnar och övergödning som stora problem.
– Det är inte det läget vi har uppe i Bottenviken, däremot finns en risk för lokala blomningar i vikar och det kan också påverka människorna, säger Anneli Sedin.
Vissa algblomningar kan vara giftiga för människor och djur. Den typen har upptäckts bland annat vid Furuholmen i Kalix samt i Ängdalsro i Luleå.
Övriga observationer har gjorts på följande platser: Antnäs-Börstskär (Luleå), Sandgrönnorna (Luleå) Börtnäsheden (Luleå), Storviken på Kluntarna (Luleå), Tisteröarna (Kalix), Granskatan (Kalix), Rörbäck (Kalix), Seskarö (Haparanda), Skomakaren (Haparanda).