Flaggan i topp för   nya gatan

I går var det dubbelt firande i Luleå – firande av nationaldag och invigning av nya Storgatan.Tolv nya svenska medborgare hälsades välkomna i stadsparken.- För fortsatt välstånd behöver Sverige ett betydande inflöde av nya ideer och  nya svenskar, sade landshövding Per-Ola Eriksson.

Bulent Pesi, med rötterna i Kosovo, och dottern Amelia Pesi har blivit svenska medborgare. De fick en bordsflagga, sverigenålar och boken "I denna vida värld" av Margareta Bladfors Eriksson.

Bulent Pesi, med rötterna i Kosovo, och dottern Amelia Pesi har blivit svenska medborgare. De fick en bordsflagga, sverigenålar och boken "I denna vida värld" av Margareta Bladfors Eriksson.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-06-07 08:22

Det började med invigning av den upprustade Storgatan. Den förrättades av tekniska nämndens ordförande, Margareta Lindbäck. Men knappt hade hon hunnit börja sitt tal förrän en grävmaskin kom dundrande in på denna gågata och parkerade bredvid Gula paviljongen där hon stod. Det var två danspar från Luleå bugg & swing som gjorde denna
i sammanhanget passande entré för att dansa in den uppfräschade huvudgatan. De körde fartfylld lindy hop-dans.
- Det var en riktig byggdans! kommenterade Margareta Lindbäck och återupptog sitt tal.
Tackade alla
- Storgatan var en paradgata med full trafik till 1979. Nu är den till stora delar gågata med nya plattor, nya träd, nya möbler, ny belysning och nya cykelställ. Där bilar kör har trottoarerna breddats. För synskadade har synstråk byggts. Upprustningen har skett i tre etapper till en sammanlagd kostnad av 86 miljoner kronor.

Margareta Lindbäck tackade alla som varit inblandade i upprustningen av gatan och alla som stått ut med besvär som byggarbetena gett upphov till. Hon riktade också en bestämd uppmaning till alla Luleåbor:
– Nu måste vi hålla den nya gatan ren och snygg!
Nationaldagståg
Knappt hade Lindbäck med hjälp av sexåriga Teo Eklund Sundgren klippt invigningsbandet för nya Storgatan förrän nationaldagståget marscherade fram efter den. Det gick från Floras kulle till stadsparken. Där höll kommunfullmäktiges ordförande Margareta Bladfors-Eriksson och landshövding Per-Ola Eriksson tal. 
- Det här är kanske den vackraste tiden på året med skir grönska och det härliga ljuset nästan dygnet runt. Och vi har förmånen att kunna fira nationaldag. Alla har inte fred och frihet och möjlighet att fira, sade Bladfors-Eriksson.
Nya svenskar
Per-Ola Eriksson uppehöll sig länge vid de nya svenskarna – varav tolv hälsades välkomna på scenen och förärades Sverigenålar och bordsflaggor.
- Här i norr behöver vi många fler som vill bo, arbeta och leva för att utveckla Sveriges till ytan största län. Om vi använder våra sinnen fullt ut kommer vi att upptäcka oceaner av inspiration, lust och kreativitet i mötet med andra människor. I mångt och mycket delar vi värderingar med andra människor, de må komma från Brändön eller Khartoum, från Boden eller Madrid, från Luleå eller Lusaka.
- Vi behöver varandra. Vi ska tillsammans bygga en nation som står för rättvisa, trygghet och solidaritet. Det är en uppgift för oss alla, sade Per-Ola Eriksson.
Får rösta
Dirley Gómez Vargas som kommer från Colombia var en av dem som fått svenskt medborgarskap och som kallades fram till scenen för att ta emot en bordsflagga och Sverigenål.
- Medborgarskapet betyder mycket för mig. Jag får till exempel rättighet att komma in i politiken och att rösta, sade hon glatt.
Det delades också ut riktiga flaggor i stadsparken – till tre Luleåbor. Dessutom tog Anders Jonsson emot Norrbottensakademiens idrottsstipendium för sin son, skytten Emil Jonssons, räkning. Emil själv var i Eskilstuna och lyckades kvalificera sig för junior-VM i skytte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om