Fjällvärldens nätverk i vandrarens ryggsäck
I svenska fjällen är det som på baksidan av månen - det är svårt att få kontakt med internet.Luleå tekniska universitet utvecklar därför ett fjällbredband där epost och hemsidor bärs fram i fjällvandrarens ryggsäck.- Nasa är intresserat av det vi jobbar med, säger Fritz-Åke Kuoljok.
Caroline Wamala, John Näslund och Fritz-Åke Kuoljok vid Luleå tekniska universitet utvecklar det nya nätverket som ska ge glesbebodda bergstrakter tillgång till internet. FOTO: Jan Bergsten
Foto: Jan Bergsten
I fjällen är det som på baksidan av månen, det finns inga sändare som kan ge en koppling till internet.
Lösningen är att användarna bär datainformationen åt varandra.
Pålitligheten viktigast
- Det talas ofta om snabbhet men pålitligheten är det viktiga, att informationen når fram, säger Michael Nilsson hos CDT.
Det är ett tiotal samer och renskötare i Jokkmokks fjällvärld som nu deltar i utvecklingen av fjällvärldens nätverk. Fritz-Åke Kuoljok är fältansvarig.
- Företag som driver satelliter är inte intresserade av oss. Vi är för få. Det här blir ett folkets internet, säger han.
Det fanns i internets barndom ett uttryck om "adidasnätverk", som betydde att informationen bokstavligen bars fram till en annan användare, till exempel på en diskett. Det som nu utvecklas påminner om uttrycket.
Nytt utbyte
- Vi har mobila basstationer som kommunicerar med de som passerar och har datorn med trådlöst nätverk på. Det kan vara en renskötare med snöskoter, en helikopter eller en fjällvandrare, säger John Näslund, teknikansvarig.
Så fjällvandraren får utan att han vet om det epost, hemsidesbeställningar och annan information i ryggsäcken och bär det vidare tills han når en ny basstation för nytt utbyte och som kanske dessutom ligger så till att den har direktkontakt med internet.
Försök i Slovenien
- Motsvarande försök pågår också i bergstrakterna i Slovenien. Vi skickade ett epostmeddelande från våra försök i svenska fjällen till dem och det kom fram efter en dag, säger John Näslund.
När nätverket i fjällvärlden är färdigutvecklat blir det en tillgång för alla.
- Det enda som krävs är programvaran och den är öppen och blir gratis att ladda ner. När det gäller datorn så räcker det med det trådlösa nätverkskort som numera följer med bärbara datorer, säger John Näslund.
"Adidasnätverket" för världens kommunikationslösa kommer att presenteras på en konferens om framtidens internet i Luleå i nästa vecka. Konferensen är en del i det svenska EU-ordförandeskapet och har lockat över 300 forskare från 25 länder.
Luleå ledande
- Luleå är ledande när det gäller living labs, att användarna deltar i utvecklandet av nya produkter, säger Michael Nilsson.
Någon representant från Nasa är inte föranmäld, men kopplingar finns mellan rymdens kommunikation och fjällvärldens.
- Någon från Nasa kommer säkert att finnas på plats när projektet slutredovisas om två år, säger Michael Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!