Fjällfestival fyller 30 år

Sedan 70-talet har folkmusikfestivalen i Saltoluokta lockat resenärer till fjällstationen. På tisdag invigs festivalen som fyller 30 år och NSD träffade Hans Andersson som varit med sedan starten.

Foto:

Luleå2008-08-01 06:00
I slutet av 70-talet gick det trögt för fjällturismen på somrarna. Fjällstationen i Saltoluokta hade svårt att fylla bäddarna i augusti och ett nytt grepp måste till för att locka gäster till fjällen.
- Turismen var i en svacka och det var inget folk där. Så Ann-Christin Johansson, som var förståndare på Saltoluokta, och Gunnar Östman startade festivalen 1978 och jag var där som gäst, säger Hans Andersson som varit på festivalen i 29 års tid. Och han tänker inte missa 30-årsjubileet heller.
För de flesta norrbottningar är han känd som författare och berättare, men han har också varit ansvarig för folkmusikfestivalen i Saltoluokta under många år.
Han har visserligen slutat för två år sedan som "general" för festivalen, men kommer förstås att bidra i "Låtar och skrönor".
- Jag blev ansvarig för festivalen i början av 80-talet och sett hur den fått fler och fler gäster under åren. När vi började var det inte så mycket publik, men det ökade så sakteliga och nu är det smockfullt. Men jag tyckte att det var dags att lämna över till någon annan. Jag har ju blivit lite gubbig, säger 74-årige Andersson och skrattar.

Tonvikten i festivalen har hela tiden legat på det norrbottniska och samiska, med vissa musikaliska utflykter.
- Idén var nog att ha norrbottnisk musik, men det gick inte att ha bara norrbottningar. Vi har haft artister från hela Sverige, som Sofia Karlsson och Orientexpressen. Och vi hade en estnisk dansgrupp om jag inte minns fel. 30 år är ju en lång tid, säger Andersson och skrattar.
- Sedan tror jag inte att vi hade någon jojkare förrän Johan Märak ställde upp. Han var i alla fall en av de första och sedan har jojkare som Krister Stoor och Lars Guttorm varit med många gånger.

Under årens lopp har festivalen också haft lite olika inslag - ofta beroende på vem som haft ansvar för vad.
- Festivalen har varit beroende av eldsjälar och måste vara det. Men det har också betytt att vissa saker legat i träda när vi inte haft någon ansvarig - till exempel för folkdansundervisningen. Den har det varit lite si och så med när vi inte fått tag på någon lärare. Dessutom får artisterna inget betalt, bara resa och boende och det kan göra det svårt för en del grupper. Men de flesta kommer ändå om det passar, säger Andersson.
I år är det riksspelmannen Oline Bakkom som stått för artistbokningarna och hon har bland annat övertalat JP Nyströms, Esmeralda Moberg, Sofia Jannok och stjärnskottet Malin Foxdahl att komma till festivalen.
Hans Andersson behövde hon knappast övertala och när han får frågan om det inte är svårt att hålla fingrarna borta från festivalen skrattar Hans Andersson.
- Jag får nog vara med som kuliss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om