Fixa en gyllne morgon

Brödrostar med digitala displayer och pipande ljud blir allt vanligare på frukostbordet, men enkla modeller finns fortfarande att köpa. Vi har testat tio modeller från 250 till 3 800 kronor.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-01-16 00:00
I vårt test har vi utgått ifrån att en välrostad smörgås ska ha en jämn och gyllenbrun yta och ge ett frasigt tuggmotstånd. Brödrosten ska även ha stoppknapp, smulbricka, steglös rostningsnivå, tining och återvärmning för att anses som välutrustad. Det är även viktigt att man inte bränner sig på utsidan av brödrosten.

Flertalet av modellerna uppfyller kriterierna och är även utrustade med ett galler som placeras över brödfacket. Där kan till exempel bullar eller croissanter värmas till fikat. För att brödet ska bli jämnt rostat måste brödskivorna centreras och inte ligga ojämnt mot värmekällan.



Rent tekniskt sticker Siemens TT911P2 och Bosch Solitaire ut eftersom de är konstruerade med värmerör i stället för med traditionella värmetrådar.

Det som skiljer brödrostarna åt är designen, kvaliteten och jämnheten när flera rostningar sker i följd. Många av produkterna är retroinspirerade, tillverkade i borstat stål och utrustade med stora vred och knappar.

Kitchen Aid 780EER är testets stadigaste modell, men priset är för högt. Bland de billigare alternativen sticker Philips HD2626 ut med praktiska lösningar.



En bra produkt är även Bosch Solitaire som kombinerar funktionell design och hög kapacitet. Merparten av brödrostarna i testet klarar bara att rosta två skivor vilket kan vara i det minsta laget om det är fullt kring frukostbordet.

Alla maskiner har bedömts med utgångspunkt från funktioner, design, kvalitet, kapacitet samt värde för pengarna. Vi har rostat fyra omgångar formbröd i en följd för att bedöma hur jämnt och hur snabbt brödet rostas. Maxbetyget är 25 poäng.

Smartson är en konsumenttjänst på nätet: www.smartson.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!