Fisket i älven hotat

Laxfiskekvoterna i Östersjön halveras - men de kan snabbt bli inaktuella.Nu kommer nämligen ett förslag från EU om att all utsättning av odlad lax i exempelvis Lule älv ska upphöra.- I sådana fall riktas allt fiske i havet mot de vilda bestånden. Det finns inte en chans att de klarar det, säger Stefan Stridsman, utredare vid havsvattenmyndigheten i Luleå.

LULEÅ2011-10-27 14:11

Förslaget, en kompromiss, klubbades i fredags av EU-kommissionen. Den föreslagna minskningen av laxfiskekvoterna i Östersjön på 79 procent drogs i stället ned till 51 procent, för att rädda det småskaliga fisket efter lax.

Märkligt beslut
- Även en halvering är för mycket. Vi får se hur det utformas innan vi vet hur det slår mot oss. Men jag tycker att det är ett märkligt beslut. Att laxuppgången i älvarna varit sämre några år är inget tecken på hur det är ställt med laxen. Uppgångarna varierar år från år, säger Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens kustfiskarförbund.

I länet finns cirka 35 yrkesfiskare som delvis livnär sig på laxfiske.

- De nya kvoterna är ett steg framåt. Frågan är bara hur effektiva de blir. De senaste åren har man inte fyllt kvoterna utan fångsten har i verkligheten varit ungefär så stor som de nya kvoterna är. Men det har kommit signaler om att man tar tjuvfisket och de felrapporteringar som görs för att komma runt kvoterna på allvar, och det är bra. Det sätter ju annars systemet totalt ur spel, säger Dan Blomqvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Han hoppas att det kommersiella laxfisket i framtiden ska begränsas till kusterna.

- Då kan man reglera fisket efter stammarnas styrka. Ute i Östersjön, där alla laxstammar blandas, har man inte aning om vilket bestånd man fiskar på.

Drastiska förslag
Just nu analyserar Blomqvist ett förslag från EU om en ny gemensam förvaltningsplan av laxfisket för länderna runt Östersjön.

- Vi har inte hunnit kika på alla bitar men det finns drastiska förslag. Ett är att inom 7-8 år fasa ut de kompensationsutsättningar som görs av odlad lax i exempelvis Lule älv. EU menar att det är ett hot mot de vilda bestånden, säger Blomqvist.

Om förslaget blir verklighet sätter det de nya kvoterna ur spel, menar Stefan Stridsman.

- Procentfördelningen mellan vild och odlad lax som fångas i Östersjön är 60-40 i dag. Tar man bort all odlad lax så måste kvoterna ses över igen, annars blir det katastrof, säger Stridsman.

Större delen av de vilda laxar som fångas i Östersjön kommer från Kalix älv och Torne älv.

FAKTA Odlad lax

➤ Utsättningar av odlad lax görs av kraftbolagen i de utbyggda älvarna i Sverige, exempelvis Lule älv och Ume älv. Dödligheten bland dessa odlade laxar är mycket hög och av Luleälvens laxstam återstår i dag bara en spillra.

Statens lantbruksuniversitet driver sedan i mars ett projekt för att höja kvalitén på de odlade laxarna, bland annat i Hedens laxodling i Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om