I september förra året skulle radhusområdet Stormvägen på Björkskatan i Luleå genomgå en rörspolning för att rengöra ledningarna, och samfälligheten anlitade Västerbottensbaserade firman Swoosh.
Arbetet utfördes på de runt 150 radhusen, men på vissa hus glömde företaget att montera tillbaka rören. Ett av dem var familjen Landström-Grafströms hus.
– Vi åt en macka, och så körde jag diskmaskinen. Men sen började jag känna sådan här fuktlukt, säger Annica Grafström som var den första att upptäcka missödet.
Men då var det redan för sent – under köksskåpet hade allt vatten spolats rätt ut.
Jimmy Landström, som tidigare varit journalist på Norr Media, var då bortrest i jobbet som marknadschef på Bodentravet, men kontaktade Swoosh morgonen efter för att berätta.
– Jag sa att ni måste snabbt göra en fuktmätning och sätta in en tork.
Swoosh anlitade en firma som fuktmätte köket – som helt fick rivas ut eftersom vattenskadorna visade sig vara så omfattande. Trots det tog det enligt familjen över en månad innan det ställdes in torkapparater.
Därefter har vägen varit krånglig och lång. Familjen menar att de själva kunnat montera upp ett kök, men eftersom det är ett försäkringsärende har de tvingats vänta.
Processen har de själva fått driva framåt – och bollats runt mellan platschefer, hantverkare och försäkringshandläggare utan att någon kunnat ge ett riktigt svar.
– Under en period på nio månader så har Swoosh inte ringt oss en enda gång och frågat: "Hur går det?", säger Jimmy Landström.
Höst, vinter och vår har passerat, men fortfarande är inget kök på plats. Matsituationen har de löst så gott de kunnat, bland annat genom en provisorisk kokplatta i tvättstugan.
– Plocka bort ett kök från ett hem i en barnfamilj och kolla vad som händer. Kokplattan körde vi sex månader till den gav upp. Sen lagade Annicas mamma mat i stora folieformar som vi värmt i mikron.
Däremot har Swoosh enligt familjen hela tiden varit tydliga med att de ska återställa köket – fram tills i juni då ett annat besked kom.
Då meddelade firman att de via sin försäkring kan täcka en tredjedel, trots att familjen valt det billigaste kök de hittat. Resten måste de själva stå för – en summa på över 100 000 kronor.
– Att vi ska betala över 100 000 – det är helt galet, säger Annica Grafström.
Därefter har familjen försökt kontakta Swoosh utan framgång. De hoppas nu att den egna villaförsäkringen ska täcka en större del.
– Vi vill inte betala för något vi inte har orsakat. Men vi ser något sorts ljus i alla fall, säger Jimmy Landström.
Joachim Löfgren är regionchef på Swoosh och bekräftar misstaget, men vill inte kommentera ärendet mer detaljerat.
– Det här är ett seriöst företag. Det är otroligt tråkigt att det har hänt, det är den mänskliga faktorn att låset inte blivit korrekt tillbakamonterat. Det har vi tagit på oss, det är beklagligt. Direkt vi fick veta anlitade vi ett saneringsbolag som gjorde en fuktmätning. Vårt försäkringsbolag är de som ska göra upp med familjen, det innebär att vi då är utanför det.
Samfällighetens styrelse var de som anlitade Swoosh, men säger att de inte bär något juridiskt ansvar.
"Enligt gällande lagar ska entreprenören ersätta fastighetsägaren för skadan. Styrelsen tycker självklart händelsen är mycket olycklig för den drabbade fastighetsägaren", skriver ordförande Inga Gustafsson i ett sms.