Firar 125 år – med storsatsning

Friluftsfrämjandet fyller 125 år – och firar med att storsatsa i Luleå. En helt ny vandringssektion har bildats och i samband med det utbildas sju nya ledare.

Ledare. Elin Johansson från Piteå och Åsa, Patrik Ekman, Micke Boström, Maria Bring, Stina Edström, Henrik Pernsteiner och Ari Hultqvist från Luleåavdelningen under helgens ledarutbildning.

Ledare. Elin Johansson från Piteå och Åsa, Patrik Ekman, Micke Boström, Maria Bring, Stina Edström, Henrik Pernsteiner och Ari Hultqvist från Luleåavdelningen under helgens ledarutbildning.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2017-10-22 09:37

Vandring är inne – och därför är det på tiden att Friluftsfrämjandet i Luleå får en vandringssektion. Det tycker styrelseledamoten och grenledaren Ari Hultqvist som har tagit initiativ till att bilda sektionen.

– Nu storsatsar vi lokalt i Luleå, säger han.

En del av satsningen går ut på att utbilda nya vandringsledare. Antalet ledare kommer inom kort att öka från noll till sju, vilket gör det möjligt för Friluftsfrämjandet att erbjuda ett helt annat utbud av aktiviteter och utflykter.

Fokus ligger på vandring i låglandsområden. Vandring behöver inte nödvändigtvis vara synonymt med fjällvandring och det vill Ari Hultqvist nå ut med.

– Vi börjar med låglandsvandring i Luleås närområde, men vi kommer även ta oss till Muddus nationalpark. Där finns liksom ingen bebyggelse så folk kommer kanske tycka att vi har den där fjällaspekten, men landskapet ser inte ut så, man går i en gammelskog.

Under promenaden på en spång utanför Gammelstad stannar han upp.

– Man behöver inte åka åtta timmar i bil. En sådan här dag är det väldigt fint bara runt hörnet, säger Ari Hultqvist och blickar ut över landskapet där solstrålarna håller på att tina upp det sista av förmiddagsfrosten.

På sikt är planen att även ordna fjällvandringar, men först måste ledarna utbildas ytterligare, alternativt att en fjälledare från en annan lokalavdelning rycker in. I vinter ska Luleåledarna dessutom utbildas i snöskovandring.

Att finansiera satsningen är enligt Ari Hultqvist inget problem.

– Luleå har det gott ställt ekonomiskt, så det handlade bara om att ta lite initiativ. Och att hitta fler intresserade så det inte bara handlar om en ledare och att allt fallerar så fort den tappar intresset, blir trött eller flyttar. Nu kommer det här leva kvar.

En annan nyhet är att verksamheten för barn och ungdomar utökas. I dag finns endast verksamhet för förskolebarn, men nu utbildas två nya ledare som ska ha hand om skolbarn.

Ari Hultqvist konstaterar att barn och ungdomar har blivit allt mer stillasittande och det vill han råda bot på. Han upplever till och med att många är rädda för skogen.

– Men egentligen är det trafiken i stan vi borde vara rädda för. Den är en större risk än att ett träd ska falla över en eller att ett rovdjur ska gå till attack. Vi går inte runt och är rädda för att blixten ska slå ned.

Varför är er verksamhet viktig?

– Vi tror att det har en positiv effekt på folkhälsan. Dels får man komma ut och så är det en form av motion, att du går med packning längre sträckor. Och det psykiska, att vara ute i naturen och koppla av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!