Filmer på nätet med stulna bilder
Helen Perdahl blev upprörd när hennes dotter pekades ut som "fjortis" i en film på Youtube. Hon tog tag i saken och fick bort filmen från sajten. Nu vill hon väcka debatt och upplysa andra föräldrar om problemet.
Helen Perdahl är upprörd över de "fjortisfilmer" som förekommer på Youtube. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Filmerna pekar ut vissa, utvalda personer och stämplar dem som "fjortisar". Filmerna baseras på bilder, på killar och tjejer i 13-14-årsålder, som olovligen tagits från användare på sajter som Pixbox och Facebook. Ofta är det musik och kommentarer med sexuella anspelningar med
i filmerna.
För Helen Perdahl är syftet uppenbart.
- De som gör filmerna är ute efter att retas. Fjortisbegreppet är något fult. Det är nog förnedrande i sig att bli kallad fjortis och när man tar steget vidare och gör på det här sättet är det för att vara jävlig, säger hon.
Ledsen och upprörd
Helen Perdahls dotter hade lagt ut tre, fyra bilder på sin Pixbox, en sajt där användare delar med sig av sina fotoalbum. Bilderna var inte utmanande utan vanliga porträttbilder.
Bilderna stals och lades in
i en film som Helen Perdahl uppfattar som kränkande.
- Jag blev förbannad, ledsen och upprörd när jag såg videon. Den var obscen och med snuskig musik. Ja, rent kränkande. Jag sade till min dotter att det här accepterar jag inte, säger hon.
Videon försvann
Men vart vänder man sig om man vill lösa ett sådant problem? Hon valde att skicka ett mejl till den användare som gjort videon. Enligt användarinformationen var personen 16 år.
- Jag skrev att jag vill att du samarbetar och tar bort den där videon. Jag fick aldrig något svar, men videon försvann efter en tid, säger Helen Perdahl.
Nu uppmanar hon andra föräldrar vars barn råkar ut för samma sak att agera. Bland annat tycker hon att föräldrar bör skaffa sig information om de sajter som deras barn besöker.
- Vi måste vara mer aktiva som föräldrar. Det är jättesvårt att få veta vad våra ungdomar håller på med på nätet, men vi måste bevaka dem.
"En livsstil"
Att helt förbjuda sina barn att lägga upp bilder på nätet, tror hon inte på.
- Det är svårt att begränsa ungdomarna. Det är deras livsstil, de lever genom nätet, säger hon.
Funderar ni på att göra en polisanmälan?
- Nej, jag går inte vidare med det här, men jag hoppas att den personen som jag mejlade med kanske har lärt sig något. Att jag faktiskt upplyste personen om att det den gjorde var fel, säger Helen Perdahl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!