Festande studenter färre på LTU

Det festas hårt vid landets lärosäten. Inte minst i samband med examenstid och andra festligheter.

Viktig fråga. Jag har intrycket det är lugnare vad gäller superiet på LTU", säger Maria Kero, chef för Studenthälsan vid Luleå tekniska universitet.

Viktig fråga. Jag har intrycket det är lugnare vad gäller superiet på LTU", säger Maria Kero, chef för Studenthälsan vid Luleå tekniska universitet.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-06-02 22:15

– Men jag har ändå intrycket att det är lugnare på Luleå tekniska universitet, säger Maria Kero som är chef för Studenthälsan i Luleå.

Hon påpekar att LTU inte har vad andra universitetsorter har, såsom nationsverksamhet med middagar och gasker.

– Traditionerna skiljer sig och är inte lika uttalade vid LTU, tycker hon.

IQ, ett dotterbolag till Systembolaget, har frågat studenter vid olika universitet om deras dryckesvanor. Undersökningen genomfördes vid åtta olika större fester på universiteten i Göteborg, Linköping, Stockholm och Umeå. 605 studenter svarade på frågorna och 74 procent av dessa hade en alkoholhalt av en promille eller mer vid festen. Fler än 90 procent av studenterna hade druckit alkohol redan innan festen, i genomsnitt fem standardglas, vilket motsvarar fem flaskor starköl.

På Studenthälsan jobbar man för att minska alkoholkonsumtionen bland studenterna. Maria Kero pekar bland annat på att serveringspersonalen på studentpubarna utbildas för att inte överservering ska ske.

– Vi arbetar aktivt alkoholpreventivt.

Clara Danielsson, är ordförande för sociala enheten vid Teknologkåren i Luleå, håller med Maria Kero om att förhållandena vid LTU inte är som de vid universitet med längre anor.

– Jag tycker dessutom att undersökningen är missvisande, säger hon.

Hon påpekar att den gjordes vid fester på lärosätena.

– I och med det har man redan valt ut svarande, folk som festar, är på fest, och ställt frågorna till dem.

De studenter som inte festar, som kanske var hemma den kvällen för att plugga, har inte blivit tillfrågade om sina alkoholvanor.

Clara Danielsson påpekar dessutom att det har skett och sker stora attitydförändringar på universitet och högskolor vad gäller alkoholkonsumtionen.

– Det tar tid att ändra vanor och traditioner, men vi ser ändå positiva förändringar.

Studenterna, åtminstone de som är i början av studieperioden, anses vara i riskzonen när det gäller alkoholkonsumtion. För många är det första gången man flyttar hemifrån och föräldrarna har inte längre samma koll som förut.

– Det finns också en starkt alkoholkultur i studentlivet, säger Juan-Pablo Roa som är chef för IQ som genomfört undersökningen.

IQ har inte frågat studenter vid LTU om deras dryckesvanor, men Juan-Pablo Roa tror, till skillnad från Maria Kero och Clara Danielsson, inte att förhållandena skiljer sig från exempelvis de vid Umeå universitet.

– Tidigare undersökningar har visat att det inte skiljer sig så jättemycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om