Feriejobb i fara

Lågkonjunkturen och kommunal åtstramning hotar de garanterade kommunala feriejobben för Luleås niondeklassare.- Pengarna räcker inte, säger Lars Näsvall, chef för arbetsmarknadsförvaltningen.

Danny Jokiniemi, Viktor Westman och Robert Hagström hoppas på andra arbetsgivare när kommunens feriejobbsgaranti för niondeklassare nu är i fara. foto: bengt-åke persson

Danny Jokiniemi, Viktor Westman och Robert Hagström hoppas på andra arbetsgivare när kommunens feriejobbsgaranti för niondeklassare nu är i fara. foto: bengt-åke persson

Foto:

LULEÅ2009-02-05 00:18
På tisdagen skickade han ett brev till kommunstyrelsen med förslaget att de garanterade feriejobben i år endast ska omfatta årskullarna 1 och 2 på gymnasiet, och motsvarande på särskolan.
Orsaken är lågkonjunkturens kraftigt försämrade arbetsmarknad. Näringslivet kommer inte att erbjuda lika många feriejobb och då måste kommunen ge fler ungdomar feriejobb. Då blir den kommunala garantin dyrare än beräknat.
I tisdagens brev till kommunstyrelsen förklarade arbetsmarknadsförvaltningen att pengarna inte räcker till niondeklassarna.
Kommunfullmäktige har i ett beslut från 1998 garanterat feriejobb också för niondeklassarna och efter tisdagens beredning i kommunkansliet drogs brevet tillbaka.
Inte ett öre
- Det blir ett nytt ärende och vi kommer med nya grepp. Det finns ett fullmäktigebeslut att vi garanterar feriejobb. Nu ska vi prata mera med politiken, säger Lars Näsvall.
Så niondeklassarna kan andas ut?
- Nej, vi kan inte säga något nu, bara att det kostar mera pengar om vi ska stå upp för garantin.
Näsvall hänvisar till den kärvare kommunala ekonomin.
- När det dras ner på allt annat blir det jättesvårt att klara garantin. De signaler vi fått är att vi ska hålla oss inom inom ramarna och vi får inte ett öre till.
Kommunalrådet Karl Petersen (S) är inte beredd ge upp feriejobbsgarantin för niondeklassarna.
- Ekonomikontoret får titta på detta så får vi se var det slutar. Det är för tidigt att ge upp. Innan vi säger nej till niorna ska vi se att vi absolut inte kan klara det, säger han.
Andelen skolungdomar som kommunen ordnat feriejobb åt har varierat beroende på konjunkturen. Under förra lågkonjunkturen i mitten av 1990-talet fick kommunen ordna feriejobb åt 80 procent av de garanterade årsklasserna. Under de senaste årens högkonjunktur har andelen sjunkit till 50 procent.
1 600 ungdomar
Anslagen för feriejobbgarantin täcker kostnaden för 1 600 ungdomar jämnt fördelade på de tre åldersklasserna. Arbetsmarknadsförvaltningen räknar med 300 fler i sommar och det innebär 2,1 miljoner kronor som förvaltningen inte har.
- Vi måste köra fort och ha ett förslag klart inom 14 dagar och som kan behandlas i kommunfullmäktige i mars. Det är så känsligt att det måste upp i fullmäktige igen, säger Lars Näsvall.
Besvikelse
Bland niondeklassarna på Bergviksskolan är besvikelsen stor över hotet mot de garanterade sommarjobben.
- Jag hade planerat att tjäna lite pengar i sommar i det kommunala sommarjobbet. Nu är jag mycket besviken, säger Emilia Jakobsson.
Andra kompisar har andra jobb på gång.
- Jag kanske får jobb med skogsplantering, Danny Jokiniemi.
- Jag kanske ska jobba för min pappa, säger Robert Hagström
Viktor Westman vet inte hur det blir med sommarjobb.
- Tråkigt om inte kommunen ordnar något för niondeklassarna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om