Femton års kamp mot sopberget
En grill gjord av en tunna och ett par hjul från en barnvagn. En upphittad skruvmejsel, en kartong lysrör och en fin gungstol. I 15 år har Luleåborna kunnat lämna in, köpa och återvinna sina gamla saker på återvinningsmarknaden på Kronan.
Alla textiler tvättas, lagas och stryks. Här stryker Kabir Marefat en inlämnad duk.
Foto: Kurt Engström
- En gång råkade vi sälja en kunds cykel som han parkerat här utanför. Då fick vi fixa en ny åt honom, säger Gun Dahlberg, verksamhetsledare.
Men syftet med verksamheten är inte bara att ta hand om kommunens och privatpersoners gamla saker för att minska sopberget. Målen är samma som vid starten 1994 - som att ge arbetslösa en meningsfull sysselsättning och möjligheten att pröva på olika yrken.
- Här får de rutiner, social träning och en gemenskap. De får träna på att exempelvis jobba i butik, med transporter eller i köket. Vår utrustning är modern vilket betyder att steget mellan oss och arbetsmarknaden blir så kort som möjligt, säger Gun Dahlberg.
Svets och odling
På området Kronan finns olika avdelningar som gör det möjligt att testa olika saker. Här finns en svets- och en byggavdelning. Här målas det, sys det och här finns en fältavdelning som river hus. Ett eget kallkök drivs för personalen och på somrarna odlas det tomater och gurkor i trädgården.
Under 2008 sysselsattes 154 personer och verksamheten har växt betydligt under de senaste åren. Men förutsättningarna har också ändrats.
- Arbetsmarknaden har förändrats, förr hade vi många arbetslösa medan vi nu har fler rehabiliteringsärenden, säger Gun Dahlberg.
I butiken, som säljer byggmaterial och större saker, arbetar Peter Johansson. Han säger att alla sorters människor kommer och handlar, men just här är det mest män. Han kommer ihåg en man som ville köpa en plaststol men ville att de skulle såga av benen på den. De gjorde det mest för att mannen skulle berätta anledningen.
- Han skulle ha den för att sitta på i båten. Det är ofta så, att folk köper saker här för att använda dem till något annat än de är till för, säger han.
I butiken går tre systrar från Älvsbyn runt och tittar. En av dem, Marita Johansson, kommer springandes och berättar att hon har hittat en gungstol som passar hennes kök perfekt.
- Köksstolarna hittade jag begagnade för några år sedan, och den här gungstolen passar perfekt till dem efter att jag har målat den röd. Jag ska ha den ute nu under sommaren och i vinter får den flytta in i köket, säger hon.
Komposthinken får vänta
Komposthinken som de var ute efter får vänta till nästa resa till Luleå. Den får inte plats i bilen om gungstolen ska rymmas.
- Komposthinken kan man köpa när som helst, ett sånt här fynd står inte kvar till nästa gång, säger hon.
Trehundrafemtio kronor blev priset och förutom gungstolen fick systern Evy Nyman med sig några böcker. Böcker säljs det mycket av i butiken, över tjugo tusen under förra året.
Nästa vecka firar Återvinningsmarknaden sitt 15-årsjubileum under hela veckan med bland annat ökade öppettider och ridning för barn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!