1. Ta bort maten
Råttorna gynnas av god tillgång på mat. Mata inte fåglar och andra djur med föda som hamnar på marken. Ta bort fallfrukt. Om du har djur i bur, som kaniner, tänk på att städa ofta och ta bort matrester i och runt burarna.
Om du komposterar matavfall ska komposten vara skadedjurssäker enligt Luleå kommuns föreskrifter om avfallshantering. Det ska dessutom anmälas till miljö- och byggnadsnämnden.
2. Täpp till ingångar
Försvåra för gnagarna att komma in. Finns oanvända golvbrunnar? Hur ser det ut där kablar och rör kommer in? Finns det hål i väggar som kan bli råttingång? Springor under ytterdörrar?
3. Se över soporna
Soptunnor ska vara hela och soprum svåra att komma in i. Om du upptäcker hål i soptunna, kontakta Lumire, Luleå Miljöresurs: 0920-25 09 00, www.lumire.se.
Om behållarna på återvinningsstationen är fulla eller om det är nedskräpat, anmäl det till FTI: 0200-99 03 11, www.ftiab.se.
4. Rensa och röj upp
Råttor har ofta sina bon i marken, gärna under buskar och brädhögar. De rör sig normalt i en radie på 25-30 meter från boet. Håll gärna öppet längs husväggar och undvik klätterväxter. Stapla inte ved och trädgårdsmöbler intill fasaden, bråte är skydd för gnagarna. Fyll igen övergivna råttbon.
5. Grannsamverka
Om råttorna störs på ett ställe flyttar de. Därför är ett samarbete med grannarna viktigt för effektiv bekämpning, alltså att så många som möjligt råttsäkrar.
Tipsen kommer från Luleå kommun.