Fem skarpa hjärnor ska säkra LKAB:s framtid

Fem professurer ska säkra LKAB som världsbäst. För det betalar bolaget 50 miljoner kronor till Luleå tekniska universitet.- Vårt försprång mot konkurrenterna är fem år och det måste vi bibehålla, säger LKAB:s tekniske direktör Lars Erik Aaro.

Universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund och LKAB:s vd Ola Johnsson ska tillsammans säkra LKAB:s framtid. FOTO: Kurt Engström

Universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund och LKAB:s vd Ola Johnsson ska tillsammans säkra LKAB:s framtid. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-11-15 06:00
Universitetet får tio miljoner kronor per år under fem år för att skapa ett forskningscenter inom gruvteknik och metallurgi och som ska ägna kraften åt forskningsområden som har betydelse för LKAB:s framtid.
- Utan utveckling stannar LKAB av. Hade vi inte utvecklat gruvbrytningen så hade LKAB inte funnits kvar idag. Det gäller också ovan jord för pellets och sliger. I dag har vi världens bästa kvalitet, men slappnar vi av hinner konkurrenterna ikapp oss, säger vd Ola Johnsson.
Tre fronter
Det som ska säkra LKAB:s framtid är bland annat fem professorer, som ska leda forskningsarbetet på tre fronter. Det gäller att ta fram världens bästa pellets som råvara för den mest effektiva råjärnsproduktionen, utveckla gruvteknik och bergmekanik för allt djupare underjordsbryting och som tredje del knyta ihop teknik och ekonomi.
- Vi ska samla de fem skarpaste hjärnorna på dessa tre områden. De ska samla forskare runt omkring sig och de får fem år på sig att för att lära sig flyga och fördubbla verksamheten kommande period, säger Lars Erik Aro.
Så LKAB:s framtid hänger på dessa fem professorer?
- Det gör den inte, men de är en del av framtiden. Vi ska vi vara i topp, säger Ola Johnsson.
Europatoppen inom räckhåll
Universitetets rektor Pia Sandvik Wiklund ser stora möjligheter i samarbetet med LKAB.
- Det här är ett starkt erkännande för den forskning vi bedriver. Vi kan bygga långsiktig kompetens och har möjlighet att bli det starkaste gruv- och metallurgiuniversitetet i Europa, säger hon.
För tre år sedan donerade LKAB 100 miljoner kronor till universitetet för bildandet av Hjalmar Lundbohm Research Center, HLRC, som i dag har 15 doktorander och ett antal forskare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om