Det är i landstingets årssammanställning av smittsamma sjukdomar som det framkommer att fem fall av salmonella kopplas till charkuteriprodukter som inhandlats vid den prisade Geraud internationel street market.
– Det är helt klart att salmonellan kom från varor som sålts på marknaden. De drabbade var personer som inte varit utomlands och som hade den gemensamma nämnaren att de handlat på marknaden. Dessutom hade de exakt samma undergrupp av salmonella, säger smittskyddsläkare Anders Österlund.
När symptomen dök upp hade marknaden dragit vidare till Östersund.
– Vi hade tydliga indikationer som pekade mot ett visst håll, men när prover togs i Östersund hittade man ingenting. Så är det med livsmedel, de äts upp, säger Anders Österlund, som själv handlade på matmarknaden.
– Jo, men mest godis. Jag höjde på ögonbrynen när det här dök upp, även om det givetvis är en riskfaktor med internationella marknader.
Är det något vi bör ha i åtanke?
– Visst, man bör vara lite försiktig när det inte är inhemska aktörer. Sverige är ganska unikt när det gäller kontroll av livsmedel avseende salmonella, säger Anders Österlund.
Totalt upptäcktes 86 fall av salmonella i Norrbotten. 19 av fallen var smittade i Sverige.